Let op bij thuiswerkvergoeding en stoppen van vaste reiskostenvergoeding!

Let op bij thuiswerkvergoeding en stoppen van vaste reiskostenvergoeding!

Op 12 maart 2020 kondigde het kabinet extra maatregelen aan om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Nederlanders moeten afstand nemen om verspreiding van het coronavirus te beteugelen, onder meer door zoveel mogelijk thuis te werken. De werknemer die vanaf medio maart thuis is gaan werken, zou per 1 mei 2020 geen onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer meer mogen ontvangen.

In het Besluit noodmaatregelen coronacrisis van 14 april 2020 heeft de staatssecretaris van Financiën goedgekeurd dat een werkgever gedurende de werking van dit besluit voor een vaste reiskostenvergoeding geen gevolgen verbindt aan een wijziging in het reispatroon van een werknemer. Dit betekent dat de werkgever voor deze periode mag blijven uitgaan van de aangenomen feiten waar de vergoeding op gebaseerd is. Veel werkgever hebben van deze goedkeuring gebruik gemaakt door de onbelaste vaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer na 1 mei 2020 door te betalen.

Nu het ernaar uitziet dat het thuiswerken mogelijk nog maanden gaat duren, overwegen veel werkgevers om de vaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer stop te zetten. De vraag die daarbij opkomt, is of het stopzetten van de vaste reiskostenvergoeding gevolgen heeft voor de mogelijkheid voor de werknemer tot deelname aan de fiscale uitruilregeling met een vergoeding woon-werkverkeer als doel?

Afhankelijk van hoe het stopzetten van de vast kostenvergoeding voor woon-werkverkeer geformuleerd is, hoeft dit naar onze mening geen gevolgen te hebben voor de fiscale uitruilregeling. Wanneer kortweg beslist is dat de werkgever de vergoeding voor woon-werkverkeer vanaf een bepaalde datum stopzet, dan is de uitruilregeling voor de periode na die datum ook niet langer mogelijk. Bij een uitruil wordt immers ook een reiskostenvergoeding verstrekt voor woon-werkverkeer. Daarbij merken wij op dat een reiskostenvergoeding een arbeidsvoorwaarde is die in de regel niet eenzijdig door de werkgever kan worden gewijzigd.

Naast het stopzetten van de vaste reiskostenvergoeding woon-werkverkeer overwegen veel werkgevers om werknemers (financieel) tegemoet te komen in het thuiswerken. Enerzijds zien wij dat werkgevers het thuiswerken faciliteren door voorzieningen, zoals bureaustoelen en beeldschermen, ter beschikking te stellen en anderzijds door het verstrekken van een vergoeding voor de kosten van bijvoorbeeld een internetabonnement. Veel van deze voorzieningen en vergoedingen zijn onbelast te verstrekken, mits acht wordt geslagen op de daarvoor geldende voorwaarden. Het zonder meer verstrekken van een eenmalig bedrag van bijvoorbeeld € 150,00 voor de kosten van thuiswerken, zal belast zijn.

Het Besluit noodmaatregelen coronacrisis van 14 april 2020 is in de tussentijd tweemaal gewijzigd, te weten op 22 april 2020 en op 6 mei 2020. De verwachting is dat dit besluit op zeer korte termijn weer wordt geactualiseerd.

Hoewel als noodmaatregel de vrije ruimte van 1,7% van de fiscale loonsom tot en met € 400.000 voor 2020 reeds verhoogd is tot 3,0%, zou het ons niet verbazen als er ook een specifieke maatregel voor thuiswerken wordt ingevoerd. Ten aanzien van een voorstel van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs voor het faciliteren van thuiswerken blijft het immers angstvallig stil. Daarnaast bereikten ons signalen dat overwogen wordt om voornoemde goedkeuring inzake de vaste reiskostenvergoeding aan te scherpen. Benieuwd wat daarvan waar is.

Belang voor de praktijk
Wij zijn van mening dat, mits de wijziging juist geformuleerd is, het mogelijk is om de uitruilmogelijkheid voort te zetten wanneer de vaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer stopgezet wordt. Ook het faciliteren van het thuiswerken en het vergoeden van de kosten van de werknemer kan, zoals vermeld, veelal onbelast. Graag zijn wij u van dienst om dit te bewerkstelligen.

Het nieuwe Besluit noodmaatregelen coronacrisis zal naar alle waarschijnlijkheid deze of uiterlijk volgende week in de Staatscourant gepubliceerd worden. Zodra dat het geval is, zullen wij het besluit publiceren.


Publicatiedatum: 27 mei 2020


Deel dit nieuwsbericht