Let op de fiscale voorwaarden bij een cafetariaregeling!

Let op de fiscale voorwaarden bij een cafetariaregeling!

Binnen veel organisaties hebben werknemers de mogelijkheid om hun arbeidsvoorwaarden in geld, zoals het salaris en/of de eindejaarsuitkering, of tijd uit te ruilen tegen een vaak onbelaste vergoeding of verstrekking. Denk aan een vergoeding van de vakbondscontributie, een fiets(vergoeding) of een (aanvullende) reiskostenvergoeding.

Naast dat zo’n uitruil realiteitswaarde moet hebben, mag er niet in strijd met wettelijke bepalingen, zoals de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (hierna: WMM) en de van toepassing zijnde cao, worden gehandeld.

De uitruil bij een zogenoemde cafetariaregeling vindt doorgans plaats tegen een vergoeding of verstrekking die als eindheffingsloon in de zin van de werkkostenregeling is aangewezen. Bij voorkeur als gerichte vrijstelling, zodat de uitruil niet tot de verschuldigdheid van 80%-eindheffing leidt indien onverhoopt de vrije ruimte wordt overschreden.

Op 2 april 2021 is een uitspraak van Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden gepubliceerd in een zaak waarbij de werkgever de WMM niet had nageleefd bij een uitruil van overwerkbeloning tegen een gericht vrijgestelde vergoeding van extraterritoriale kosten. Het loon van de werknemers was na de uitruil lager dan het wettelijk minimumloon. De werkgever had hier geen rekening mee gehouden bij de uitruil. De werkgever moe(s)t de uitruil daarom (gedeeltelijk) terugdraaien. Het terugdraaien betekent dat de werkgever voor de berekening van de verschuldigde loonheffingen maar ook voor andere wettelijke regelingen, moet uitgaan van een hogere grondslag. Het hof bevestigt dat dit juist is.

Een cafetaria- of uitruilregeling is, zoals voormeld, met name interessant als het doel een gericht vrijgestelde vergoeding of verstrekking is. Men moet dan denken aan een vergoeding voor studie- en opleidingskosten voor het werk, outplacementkosten, extraterritoriale kosten en reiskosten woon-werkverkeer.

Wij menen dat een uitruil niet in de weg staat voor een gericht vrijgestelde vergoeding voor of verstrekking van een Arbovoorziening. Zo’n uitruil is naar onze mening niet in strijd met artikel 44 Arbeidsomstandighedenwet. Op basis dit wetsartikel mogen de kosten van een Arbovoorziening niet ten laste van de werknemer worden gebracht. Wij zijn momenteel met de Belastingdienst in dispuut over de vraag of een uitruil hetzelfde is als een eigen bijdrage van de werknemer. Nadat de Belastingdienst eerder dit jaar overstag is gegaan ten aanzien van een gedeeltelijke vergoeding van een ICT-voorziening hebben wij er vertrouwen in dat de Belastingdienst ook ten aanzien van deze gerichte vrijstelling ons standpunt gaat volgen.

Heeft u vragen over de voorwaarden en mogelijkheden van een cafetariaregeling, neem dan gerust contact met ons op. U kunt hiertoe  contact opnemen met Antoine Roes via 06-30 17 17 93 of antoine@zekerfiscaal.nl

Publicatiedatum: 07 mei 2021


Deel dit nieuwsbericht