Let op de RVU-heffing als u personeel gaat ontslaan!

Let op de RVU-heffing als u personeel gaat ontslaan!

Wanneer u als werkgever als gevolg van de coronacrisis noodgedwongen het personeelsbestand moet inkrimpen, moet u alert zijn op de zogeheten RVU-heffing van 52%. Deze heffing bent u als wekgever verschuldigd, bovenop de loonheffing die u moet inhouden op de uitkering(en) aan de medewerker, indien de regeling die u met de medewerker(s) overeenkomt kwalificeert als een regeling voor vervroegde uittreding (‘RVU’). Een RVU is kortweg een regeling die beoogt dat de medewerker de periode tot aan zijn of haar pensioen- of AOW-gerechtigde leeftijd financieel kan overbruggen.

In jurisprudentie van de Hoge Raad is aangegeven dat de beweegredenen van de werkgever om de regeling aan te bieden niet ter zake doen bij de beoordeling of sprake is van een RVU. Economische redenen, zoals een noodzakelijke afslankingsoperatie of een besluit om een afdeling geheel of gedeeltelijk op te heffen, zijn dus niet relevant. Dit betekent dat ook een afvloeiingsregeling in het kader van een reorganisatie als een RVU kan kwalificeren.

Echter, wanneer de reorganisatie plaatsvindt met het oog op de vermindering van het personeelsbestand op basis van objectieve criteria, zoals het lifo-systeem of het afspiegelingsbeginsel, dan is er geen sprake van een RVU. Bij dergelijke objectieve, niet-leeftijdgerelateerde criteria, zijn de financiële afspraken uit de regeling met de medewerker niet meer relevant. Ook niet als die regeling de medewerker in staat stelt de periode tot aan de pensioen- of AOW-gerechtigde leeftijd te overbruggen. Het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen van de Belastingdienst (‘CAP’) heeft dit op 12 mei 2020 nogmaals benadrukt door in een vraag en antwoord expliciet te verwijzen naar de passage in de Handreiking waarin dit is vermeld.

Belang voor de praktijk
Wanneer u een regeling wenst te treffen met een oudere medewerker ter afwikkeling van zijn arbeidsovereenkomst, dan moet u steevast stilstaan bij de vraag of de regeling niet kwalificeert als een RVU. De kosten van de regeling zouden anders weleens erg hoog kunnen uitvallen.

Wij hebben voor veel werkgevers kunnen bewerkstelligen dat de (voorgenomen) regeling niet als een RVU wordt aangemerkt. Desgewenst kunnen we dat ook voor u bewerkstelligen!


Publicatiedatum: 14 mei 2020


Deel dit nieuwsbericht