Letselschadevergoeding aan brandweerman onbelast

Letselschadevergoeding aan brandweerman onbelast

Op 8 oktober 2019 is een uitspraak van Rechtbank Noord-Nederland gepubliceerd in een zaak waarin het ging over de vraag of de vergoeding die een lid van de vrijwillige gemeentelijke brandweer heeft ontvangen als ‘loon’ moet worden aangemerkt. De brandweerman heeft deze vergoeding ontvangen als letselschadevergoeding omdat hij tijdens bluswerkzaamheden betrokken is geraakt bij een ernstig ongeval en dientengevolge blijvend letsel aan zijn pols en rug heeft opgelopen. Op basis van de CAR-uwo was de gemeente gehouden om een ongevallenverzekering af te sluiten voor de als vrijwilliger aangestelde brandweer. De Belastingdienst stelt dat de vergoeding uit de ongevallenverzekering als loon kwalificeert.

De rechtbank overweegt dat vergoedingen en verstrekkingen, ook als zij naar algemene maatschappelijke opvattingen niet als beloningsvoordeel worden ervaren, toch onder het loonbegrip vallen, indien sprake is van een redelijke toerekening. Dit laatste houdt in dat wanneer de vergoeding of verstrekking zozeer haar grond vindt in de dienstbetrekking dat zij als daaruit genoten moet worden aangemerkt. Ook is er sprake van loon als de vergoeding kan worden ontleend aan een afspraak in de arbeidsovereenkomst of een rechtspositionele regeling.

Nu de letselschadevergoeding in deze zaak voortvloeit uit een rechtspositionele regeling zou men veronderstellen dat de rechtbank zou concluderen dat deze vergoeding kwalificeert als loon. Echter, de rechtbank is van mening dat er geen sprake is van loon omdat de werkgever in deze situatie niet slechts als werkgever optreedt maar ook als beschermer van de aan hem opgedragen publieke taak (lees: behartiger van het publieke belang). De rechtbank verwijst in zijn overwegingen onder meer naar het smartengeldcessie-arrest van de Hoge Raad.

Belang voor de praktijk
Deze uitspraak laat zien dat een door de werkgever verstrekte schadevergoeding niet altijd als loon hoeft te kwalificeren. Wanneer de werkgever niet de ‘werkgeverspet‘ draagt bij het verstrekken van de vergoeding, kan de vergoeding onbelast zijn.


Publicatiedatum: 09 oktober 2019


Deel dit nieuwsbericht