Managementfee is bij toepassing van pro-rataregeling belaste dienst

Managementfee is bij toepassing van pro-rataregeling belaste dienst

In een op 15 juli 2015 gepubliceerde uitspraak van Rechtbank Den Haag (hierna: de rechtbank) oordeelde de rechtbank dat bij toepassing van de pro-rataregeling de managementfee dient te worden aangemerkt als een belaste dienst, omdat X de btw over de managementfee als af te dragen btw heeft aangegeven en als voorbelasting in aftrek heeft gebracht.

Belang voor de praktijk
Als goederen en diensten gemengd worden gebruikt (voor zowel belaste als vrijgestelde prestaties) kan de voorbelasting worden gesplitst op basis van de verhouding tussen de belaste omzet en de totale omzet (exclusief btw). Dit wordt de pro rata genoemd. Uit voormelde uitspraak volgt dat de pro rata ook van toepassing is op in aftrek gebrachte btw ter zake van managementfees. Dat de in aftrek gebrachte btw bestaat uit ten onrechte verlegde btw doet daar niet aan af.  

Feiten
De bedrijfsactiviteiten van X bestaan uit projectontwikkeling. Zij houdt zich bezig met de aan- en verkoop van onroerende zaken, het ontwikkelen van bedrijfsunits en de aankoop van monumentale panden die na verbouwing weer worden verkocht. X verricht zowel belaste als vrijgestelde prestaties.
B Beheer en R Beheer voeren de directie over X en brengen daarvoor aan X een beheervergoeding (de managementfees) in rekening. Op de facturen waarmee de managementfees in rekening zijn gebracht, staat vermeld “BTW 19% verlegd”. X heeft in haar aangiften deze belasting als door haar verschuldigde belasting aangegeven en in dezelfde aangiften volledig als voorbelasting in aftrek gebracht. X heeft dus de verleggingsregeling toegepast.

Geschil
In geschil is hoe de aan X in rekening gebrachte managementfee, waarop ten onrechte de verleggingsregeling is toegepast, moet worden betrokken in de pro-rataregeling.

Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelt dat de splitsingsregels niet alleen gelden voor de btw die aan de ondernemer op een factuur in rekening is gebracht, maar ook voor de btw waarvan de heffing naar de ondernemer is verlegd en die door de ondernemer als voorbelasting in aftrek wordt gebracht.
Omdat X de btw over de managementfee als af te dragen btw heeft aangegeven en als voorbelasting in aftrek heeft gebracht, dient de managementfee voor de pro-rataregeling daarom te worden aangemerkt als de vergoeding voor een dienst ter zake waarvan belasting is geheven. Dat de verleggingsregeling ten onrechte is toegepast en dit niet wordt gecorrigeerd, maakt dit niet anders.
Nu tussen partijen niet in geschil is dat de managementfees algemene kosten vormen, kan X de daarover berekende en van haar geheven btw slechts gedeeltelijk als voorbelasting in aftrek brengen. Tot slot oordeelt de rechtbank dat het beroep van X op het vertrouwensbeginsel faalt. 

Publicatiedatum: 27 juli 2015


Deel dit nieuwsbericht