Met welke HR-maatregelen krijgt u in 2014 te maken?

Met welke HR-maatregelen krijgt u in 2014 te maken?

Met alle HR-maatregelen die zijn aangekondigd of per 1 januari 2014 in werking treden, wordt 2014 een uitdagend jaar voor HR-medewerkers. Enkele wijzigingen waarmee HR-medewerkers te maken krijgen zijn:

– Per 1 januari 2014 wordt de afdrachtvermindering onderwijs vervangen door de Subsidieregeling Praktijkleren.

– De stamrechtvrijstelling komt per 1 januari 2014 te vervallen.

– Met terugwerkende kracht tot 1 januari 2014 wordt er een premiekorting ingevoerd voor het in dienst nemen van jongeren tussen de 18 en 27 jaar die een WW- of bijstandsuitkering ontvangen.

– Een tewerkstellingsvergunning is per 1 januari 2014 nog maar één jaar geldig, maar deze vergunning wordt in de loop van 2014 vervangen door een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid.

– De rechtspositie van flexwerkers wordt per 1 juli 2014 versterkt. Zo krijgen werknemers na twee jaar dienstverband recht op een vast contract, mag er geen proeftijd meer worden opgenomen in een contract dat een half jaar of korter duurt en is het afspreken van een concurrentiebeding in tijdelijke contracten verboden.

– Normaliter eindigt een contract van bepaalde tijd automatisch na verloop van de overeengekomen arbeidsduur. Als het contract van bepaalde tijd is gesloten na een contract van onbepaalde tijd, dan eindigt het contract van bepaalde tijd alleen van rechtswege als het contract van onbepaalde tijd was opgezegd bij het UWV of was ontbonden door de kantonrechter. Dit heet de Ragetlieregel. De Ragetlieregel is niet van toepassing wanneer tussen een contract van onbepaalde tijd en een contract voor bepaalde tijd drie maanden zit. Per 1 juli 2014 wordt deze termijn verlengd van drie naar zes maanden.

– De verplichte invoering van de wekkostenregeling per 1 januari 2015.

– De invoering van de Participatiewet per 1 januari 2015.

– Hervorming van het ontslagrecht per 1 januari 2015.

– Wetsvoorstel Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden op de agenda van de Tweede Kamer.

Publicatiedatum: 30 december 2013


Deel dit nieuwsbericht