Moet de topfunctionaris straks het kerstpakket teruggeven?

Moet de topfunctionaris straks het kerstpakket teruggeven?

In 2014 zullen alle instellingen die onder de WNT vallen, melding moeten maken van de bezoldiging van hun topfunctionarissen in 2013. Het begrip ‘bezoldiging’ in de zin van de WNT omvat onder meer de categorie ‘periodiek betaalde beloningen’, waaronder ook vergoedingen in natura vallen.

In de wetsgeschiedenis van de WNT lezen we dat betalingen in natura die kunnen worden geïndividualiseerd, overeenkomstig de Richtlijnen voor de jaarverslaggeving tot de periodieke beloningen van de topfunctionarissen worden gerekend, ongeacht of de werkgever deze betalingen onder de werkkostenregeling heeft gebracht.’ (TK, 2010-2011, 32 600, nr. 3, blz. 25).

Later heeft de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties dit nogmaals herhaald door aan te geven dat de posten waarover eindheffing verschuldigd is, zoals onkostenvergoedingen of beloning in natura, onderdeel blijven uitmaken van de bezoldiging en dus meetellen bij de vraag of het beloningsmaximum wordt bereikt. Daarmee kan de werkkostenregeling niet worden gebruikt om de WNT te ontwijken (TK 2010-2011, 32 600, nr. 8, blz.25).

Dit betekent dat een kerstpakket aan een topfunctionaris, zoals een toezichthouder, als loon in natura mee moet worden genomen als periodiek betaalde beloning. Indien hierdoor de WNT-norm wordt overschreden, wordt deze overschrijding als een onverschuldigde betaling aangemerkt en zou het moeten worden terugbetaald.

Wanneer het te veel ontvangen bedrag op het moment van afgifte van de accountantsverklaring nog niet is terugbetaald, dan moet de accountant dit melden aan de minister van de betreffende sector. In de literatuur is eens gekscherend opgemerkt ‘of de toezichthouder dan ook gewoon het kerstpakket kan teruggeven, laat de wetgever in het midden. Het is in ieder geval raadzaam om het niet uit te pakken totdat de accountantscontrole achter de rug is…’

Publicatiedatum: 10 februari 2014


Deel dit nieuwsbericht