Moet u uitvoering geven aan een informatiebeschikking van de Belastingdienst?

Moet u uitvoering geven aan een informatiebeschikking van de Belastingdienst?

In artikel 47 AWR is bepaald dat eenieder is gehouden desgevraagd aan de inspecteur de gegevens en inlichtingen te verstrekken welke voor zijn of haar belastingheffing van belang kunnen zijn. Desgevraagd moeten ook de boeken, bescheiden en andere gegevensdragers of de inhoud daarvan – waarvan de raadpleging van belang kan zijn voor de vaststelling van de feiten welke invloed kunnen uitoefenen op zijn of haar belastingheffing – beschikbaar worden gesteld. Deze gegevens en inlichtingen moeten binnen een door de inspecteur te stellen termijn duidelijk, stellig en zonder voorbehoud worden verstrekt op een wijze die de inspecteur bepaalt.

Wanneer de inspecteur een beroep doet op artikel 47 AWR dan heet zo’n verzoek om gegevens en/of inlichtingen een informatiebeschikking. Uit jurisprudentie van de Hoge Raad volgt dat de inspecteur ruime bevoegdheden heeft om informatie te vragen, zij het dat wel vereist is dat het gevraagde op zichzelf beschouwd van belang kan zijn voor de belastingheffing van de betrokken belastingplichtige.

In een zaak waarvan de uitspraak van Hof Arnhem-Leeuwarden op 20 september 2019 is gepubliceerd, is beslist dat met een beroep op artikel 6 EVRM niet geweigerd kan worden om de gevraagde inlichtingen te verstrekken. Maar kan de Belastingdienst in een informatiebeschikking ook vragen naar gegevens waarvan niet bekend is of die bestaan? Nee, zo oordeelt het hof in voornoemde zaak. Wanneer de inspecteur al over bescheiden beschikt en/of hij niet aangeeft welke bescheiden hij nog mist, maar ook niet aangeeft waarom die mogelijke ontbrekende bescheiden van belang kunnen zijn voor de heffing van belasting, dan kan een informatiebeschikking niet worden gehandhaafd.

Belang voor de praktijk
Wanneer de inspecteur aan de hand van een zogeheten ‘fishing expedition’ d.w.z. een verzoek om gegevens en/of inlichtingen waarbij onvoldoende is onderbouwd dat belastingplichtige niet aan zijn fiscale verplichtingen heeft voldaan, aan informatie wenst te komen dan hoeft u niet mee te werken aan de uitvoering van deze informatiebeschikking. Echter, weet dat wanneer geen uitvoering wordt gegeven aan een correcte informatiebeschikking er omkering en verzwaring van de bewijslast volgt.

Mocht u twijfelen of een informatiebeschikking correct is opgelegd of in hoeverre deze redelijk is, dan kunt u ons uiteraard contacten.


Publicatiedatum: 22 september 2019


Deel dit nieuwsbericht