Nederland en België sluiten akkoord over grensarbeiders tijdens coronacrisis

Nederland en België sluiten akkoord over grensarbeiders tijdens coronacrisis

Bij grensoverschrijdende arbeid moet worden vastgesteld waar de werknemer sociaal verzekerd en belastingplichtig is. De vaststelling in welk land de werknemer sociaal verzekerd is en welk land bevoegd is tot belastingheffing vindt in de regel plaats aan de hand van waar iemand zijn werkzaamheden in dienstbetrekking uitoefent.

Door de coronacrisis worden werknemers gedwongen om – in afwijking van hun normale arbeidspatroon – (meer) thuis te werken. Het (meer) thuiswerken in het woonland kan vergaande gevolgen hebben voor waar de werknemer sociaal verzekerd is en over de omvang van het loon waarover het werkland belasting mag heffen.

Eerder hebben wij bericht dat voor wat betreft de sociale verzekeringen Nederland, Belgie en Duitsland hebben aangegeven dat wijzigingen in werkpatronen die rechtstreeks en uitsluitend gelinkt zijn aan coronamaatregelen en beperkt zijn tot de duur van de uitzonderlijke situatie, geen wijziging van socialezekerheidsstelsel meebrengen.

Voor de belastingheffing hebben de bevoegde autoriteiten van België en Nederland op 30 april 2020 een overeenkomst gesloten die duidelijkheid verschaft over de situatie van grensarbeiders in de context van de coronacrisis. Deze overeenkomst is op 8 mei 2020 in de Staatscourant gepubliceerd.

De overeenkomst bepaalt dat werknemers die ten gevolge van de coronacrisis van thuis uit werken belastbaar kunnen blijven in de staat waar ze voorheen, voor het uitbreken van de coronacrisis, hun beroepsactiviteit uitoefenden. Deze regeling is van toepassing vanaf 11 maart 2020 tot en met 31 mei 2020. Vanaf 31 mei 2020 kan de toepassing van deze overeenkomst zo nodig – telkenmale met een kalendermaand – worden verlengd.

Daarnaast wordt in de overeenkomst toegelicht hoe het dubbelbelastingverdrag tussen België en Nederland wordt toegepast indien werknemers thuis blijven zonder te werken maar hun salaris toch blijven ontvangen. Tot slot wordt ingegaan op de situatie van inwoners van Nederland die als gevolg van coronamaatregelen niet kunnen werken in België en dientengevolge een tijdelijke werkloosheidsuitkering ontvangen vanuit Belgie.

Heeft u vragen over waar uw werknemer sociaal verzekerd is, welk land bevoegd is tot belastingheffing of anderszins vragen met betrekking tot grensoverschrijdende arbeid, neem dan gerust contact met ons op.

Publicatiedatum: 08 mei 2020


Deel dit nieuwsbericht