Nieuwe webtool voor berekenen beslagvrije voet

Nieuwe webtool voor berekenen beslagvrije voet

Eind december heeft staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de Tweede Kamer geïnformeerd over het voornemen van het kabinet voor een sterk vereenvoudigd systeem voor de berekening van de beslagvrije voet. Het voorgenomen systeem gaat uit van één vast bedrag per leefsituatie en afhankelijk is van een beperkt aantal, eenvoudig vast te stellen gegevens.

 

Het voorgestelde systeem komt er als volgt uit te zien:

  • Hoofdregel is dat voor mensen met een netto-inkomen boven het grensbedrag de beslagvrije voet – afhankelijk van de leefsituatie – één vast bedrag is.
  • Voor mensen met een netto-inkomen onder het grensbedrag is de beslagvrije voet een vast bedrag plus een percentage van het inkomen.
  • Indien sprake is van een netto-inkomen dat lager ligt dan de op basis van dit systeem vastgestelde beslagvrije voet, is de beslagvrije voet een vast percentage van het netto-inkomen. Hierdoor heeft iedereen, hoe gering in sommige situaties ook, een financiële prikkel om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen.

 

Het voornemen bestaat om de nieuwe berekening van de beslagvrije voet per 1 januari 2017 inwerking te laten treden. Daartoe zal echter eerst een wetsvoorstel moeten worden ingediend. Tot die tijd geldt dus de ingewikkelde methode om de beslagvrije voet vast te stellen.

 

Naast de rekenhulp die op de website van de Belastingdienst te vinden is, heeft het UWV recent ook een webtool als rekenhulp geïntroduceerd. Die digitale hulp moet mensen in staat stellen meer inzicht te krijgen in de manier waarop de beslagvrije voet is vastgesteld. Bij de tool is ook een video opgenomen waarin wordt uitgelegd wat de beslagvrije voet is.

Publicatiedatum: 15 april 2016


Deel dit nieuwsbericht