Nihilwaardering voor personeelsleningen vervalt per 1 januari 2016

Nihilwaardering voor personeelsleningen vervalt per 1 januari 2016

De Tweede Kamer heeft op 22 september 2015 het voorstel Fiscale Verzamelwet 2015 met algemene stemmen aangenomen. Hoewel het wetsvoorstel voornamelijk technische en redactionele wijzigingen behelst, bevat het ook enkele inhoudelijke maatregelen. Eén van deze maatregelen is de afschaffing van huidige nihilwaardering van het rentevoordeel van een personeelslening in de loon- en inkomstenbelasting per 1 januari 2016. In dit verband heeft staatssecretaris Wiebes een concept lagere regelgeving rentevoordeel personeelslening naar de Tweede Kamer gestuurd in aanvulling op deze wijziging. 

De in het wetsvoorstel opgenomen maatregel voor het rentevoordeel op personeelsleningen houdt in dat de huidige nihilwaardering van het rentevoordeel in de loon- en inkomstenbelasting per 1 januari 2016 wordt opgeheven en dat in plaats hiervan het rentevoordeel tot het belastbare loon van de werknemer in de loon- en inkomstenbelasting wordt gerekend. Het rentevoordeel wordt fiscaal gekwalificeerd als “loon in natura”, omdat het gaat om niet in geld genoten loon. Vervolgens kan het belaste rentevoordeel in de inkomstenbelasting als aftrekbare rente in aanmerking genomen binnen de eigenwoningregeling.

De maatregel die in artikel 9.8 van de Uitvoeringsregeling LB 2011 wordt opgenomen, maakt het mogelijk om het rentevoordeel op een personeelslening gedurende het kalenderjaar in aanmerking te nemen op basis van een in redelijkheid geschat bedrag, gevolgd door afrekening in het laatste loontijdvak van het jaar. Daarbij is ook bepaald dat wanneer de personeelslening eerder dan aan het eind van het kalenderjaar eindigt, de eindafrekening plaatsvindt in het laatste loontijdvak waarin het rentevoordeel wordt verstrekt.

Publicatiedatum: 13 oktober 2015


Deel dit nieuwsbericht