No riskpolis voor voormalig langdurig werkloze werknemer verlaagd naar 56 jaar

No riskpolis voor voormalig langdurig werkloze werknemer verlaagd naar 56 jaar

Werkgevers die werknemers die 63 jaar of ouder zijn én ten minste 52 weken onafgebroken een WW-uitkering hebben ontvangen in dienst nemen, worden vanuit de overheid gecompenseerd voor de loonkosten bij ziekte van deze werknemers. Deze compensatieregeling of zogeheten ‘no-riskpolis’ wordt per 1 januari 2018 aangepast. Per 1 januari 2018 komt de compensatieregeling ook te gelden voor personen die 56 jaar of ouder zijn.

Als de nieuwe oudere en voormalig langdurig werkloze werknemer ziek wordt, dan krijgt hij de eerste vijf jaar van het dienstverband een Ziektewet-uitkering. De uitkering begint na dertien weken ziekte en duurt maximaal twee jaar (104 weken). De hoogte van de uitkering ligt het eerste jaar tussen de 70% en 100% van het (maximum) dagloon.

Nu het UWV de doorbetaling van het loon van de zieke werknemer overneemt en dit niet tot een tot een hogere premie voor de Ziektewet leidt, hoopt de overheid (financiële) belemmeringen om oudere langdurig werkloze werknemers in dienst te nemen weg te nemen.

De Verzamelwet SZW 2018 waarin deze wetswijziging is opgenomen, is op 28 november 2017 door de Eerste Kamer aangenomen.


Publicatiedatum: 14 december 2017


Deel dit nieuwsbericht