Noodzaak tot aanpassing van arbeidsovereenkomsten

Noodzaak tot aanpassing van arbeidsovereenkomsten

De wet en regelgeving wijzigt doorlopend en dan hebben we het nog niet over de niet aflatende stroom aan jurisprudentie. Deze wijzigingen leiden er onder meer toe dat u regelmatig uw overeenkomsten tegen het licht moet houden. Zo ook arbeidsovereenkomsten.

Met ingang van 1 januari 2014 betaalt de werkgever een gedifferentieerde premie ter dekking van de Ziektewet (ZW) uitkeringen die het UWV aan zijn werknemers heeft moeten betalen wanneer zij ziek uit dienst zijn gegaan of binnen vier weken na het einde van het dienstverband ziek zijn geworden. Hoe meer werknemers in de ZW instromen en uiteindelijk in aanmerking komen voor een WGA uitkering, hoe hoger de ZW- en WGA-premie is die de werkgever moet betalen. Deze wijze van premieberekening kan zolang de werknemer ziek blijft, maximaal twee jaar voor de ZW-premie en maximaal 10 jaar voor de WGA-premie duren.

Om dit risico te beheersen adviseren wij om in de arbeidsovereenkomst een beding op te nemen waarmee de werknemer wordt verplicht dat – indien hij binnen vier weken na einde dienstverband ziek wordt – hij dit meldt. Hierbij kan worden overeengekomen dat de zieke ex-werknemer zich na uitdiensttreding – op straffe van een sanctie – houdt aan de regels die tijdens de ziekte van belang zijn voor controle en re-integratie.

Daarnaast is het goed om ook te kijken wat geregeld is over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Met het gefaseerd verhogen van de AOW-leeftijd naar 67 jaar is het raadzaam om op te nemen dat de arbeidsovereenkomst eindigt bij de AOW-gerechtigde leeftijd en dus niet op een specifieke leeftijd.

Publicatiedatum: 18 januari 2014


Deel dit nieuwsbericht