Onbelaste vergoeding dubbele huisvestingskosten geldt per opdracht

Onbelaste vergoeding dubbele huisvestingskosten geldt per opdracht

Sommige werknemers moeten in het kader van hun werk, bijvoorbeeld doordat ze zijn gedetacheerd, buiten hun eigenlijke woonplaats verblijven en daartoe kosten maken. Wanneer de werkgever voor deze kosten een vergoeding verstrekt, dan is de fiscale behandeling van deze vergoeding afhankelijk van het loonbelasting regime dat de werkgever toepast.

Werkgevers die de overgangsregeling (‘regime vrije vergoedingen en verstrekkingen’) toepassen kunnen voor een periode van maximaal twee jaar een onbelaste vergoeding voor dubbele huisvestingskosten verstrekken. Hof Den Haag heeft recentelijk geoordeeld dat deze tweejaarstermijn geldt per tewerkstelling of opdracht en niet per dienstbetrekking. In de visie van het hof kan een werkgever dezelfde werknemer dus meerdere keren een belastingvrije vergoeding van dubbele huisvestingskosten geven, mits de aard van de werkzaamheden dubbele huisvesting met zich brengt.

Onder de werkkostenregeling bestaan twee gerichte vrijstellingen op basis waarvan (dubbele) huisvestingkosten onbelast kunnen worden vergoed: de vrijstelling voor het vergoeden van tijdelijk verblijfskosten en die van extraterritoriale kosten. Mochten deze vrijstellingen niet toegepast kunnen worden, dan zou de vergoeding in de vrije ruimte kunnen worden opgenomen. Daartoe moeten de kosten natuurlijk wel worden aangewezen als eindheffingsbestanddeel.

Publicatiedatum: 26 augustus 2013


Deel dit nieuwsbericht