Ondanks certificering van aandelen toch fiscale eenheid voor de btw

Ondanks certificering van aandelen toch fiscale eenheid voor de btw

Op 31 januari 20104 heeft de Hoge Raad een arrest gewezen over onder meer de vraag of de certificering van aandelen in een vennootschap ertoe leidt, dat niet langer een fiscale eenheid voor de btw kan bestaan. Uit het arrest volgt dat hoewel certificering van aandelen in de regel voorkomt dat voor de btw sprake is van een fiscale eenheid, het onderhavige geval daarop een uitzondering vormt.

Feiten

De aandelen in bv 2 zijn alle in handen van bv 1, die tevens de directie over bv 2 voert. De aandelen in bv 1 zijn gecertificeerd en berusten bij een administratiekantoor (stichting 1). De enige bestuurder van stichting 1 en bv 1 is X. X houdt ook de certificaten van aandelen in bv 1. Op 6 augustus 2007 worden de aandelen in bv 2 door bv 1 overgedragen aan een ander administratiekantoor (stichting 2), in ruil voor certificaten. Het bestuur van stichting 2 wordt gevormd door X. Bv 1 en bv 2 zijn met ingang van 1 juli 2007 aangemerkt als fiscale eenheid in de zin van de btw. De vennootschappen bestrijden onder meer dat zij op 1 juli 2007 een fiscale eenheid vormen, dan wel in ieder geval vanaf 6 augustus 2007.

Verder is in geschil of de entreegelden die de fiscale eenheid vraagt voor de toegang tot haar saunaclub en gebruikmaking van de daar aanwezige faciliteiten (saunaclub met erotisch entertainment), de vergoeding vormen voor één – samengestelde – prestatie. Dit is van belang voor de vaststelling van het btw-tarief (6% of 19%; vanaf 1 oktober 2012 21%).

Hoge Raad

De Hoge Raad overweegt dat in gevallen waarin een vennootschap slechts certificaten zonder stemrecht houdt van aandelen in een andere vennootschap, in het algemeen geen sprake kan zijn van financiële verwevenheid. Het onderhavige geval vormt daarop een uitzondering. Bv 2 en bv 1 zijn naar het oordeel van de Hoge Raad namelijk wel financieel met elkaar verweven, ondanks dat bv 1 slechts de certificaten van aandelen in bv 2 bezit. X oefent namelijk feitelijk de aan de aandelen bv 2 verbonden zeggenschap uit. Bv 1 geniet immers door het bezit van de door stichting 2 uitgegeven certificaten van aandelen indirect alle inkomsten van een aandeelhouder. Voorts is de enige bestuurder van bv 1 (X) tevens de enige bestuurder van stichting 2.

Verder is het 6%-tarief naar het oordeel van de Hoge Raad niet van toepassing, uitgaande van het oordeel van het Hof dat de (hoofd)dienst van bv 1 is het bieden van de mogelijkheid gebruik te maken van de seksuele diensten van de zich in het pand bevindende prostituees.

Slot

Met name het oordeel van de Hoge Raad met betrekking tot certificering van aandelen en de invloed hiervan op de fiscale eenheid in de btw is van belang voor de praktijk. Uit het arrest van de Hoge Raad volgt dus dat certificering van aandelen niet altijd een fiscale eenheid voor de btw voorkomt. Indien u aandelen heeft gecertificeerd om een fiscale eenheid voor de btw te voorkomen, is het verstandig om na te gaan of ook u of uw onderneming het risico (aansprakelijkheid) loopt om in een fiscale eenheid te worden betrokken. Mocht u naar aanleiding van dit nieuwsbericht of anderszins nog vragen hebben, neemt u dan gerust contact met ons op.

Publicatiedatum: 31 januari 2014


Deel dit nieuwsbericht