Onderwijsinstelling kan btw op zonnepanelen deels in aftrek brengen

Onderwijsinstelling kan btw op zonnepanelen deels in aftrek brengen

Op 3 september 2019 is een uitspraak van Rechtbank Noord-Nederland gepubliceerd over het antwoord op de vraag in hoeverre de btw op aanschafkosten van zonnepanelen voor een onderwijsinstelling aftrekbaar is.

Feiten
Eiseres, een onderwijsinstelling, verzorgt basisonderwijs voor leerplichtigen. De onderwijsinstelling heeft het eigendom van de schoollocaties en de daarop aangebrachte zonnestroominstallaties (zonnepanelen). De onderwijsactiviteiten verricht de onderwijsvrijstelling niet tegen vergoeding. De onderwijsinstelling heeft op een vijftal schoollocaties zonnepanelen aangeschaft en in gebruik genomen. De onderwijsinstelling heeft met een energiemaatschappij] een leveringsovereenkomst elektriciteit gesloten. De ter zake van de aanschaf van de zonnepanelen in rekening gebrachte btw heeft de onderwijsinstelling in aftrek gebracht.

In geschil is het antwoord op de vraag of de hoogte van de vastgestelde btw-teruggaaf in het onderhavige tijdvak juist is vastgesteld.

Rechtbank
De rechtbank leidt uit de overeenkomst met de energiemaatschappij af, dat alleen dat deel van de door de onderwijsinstelling zelf opgewekte elektriciteit dat uitgaat boven het eigen verbruik (de overtollige elektriciteit), een btw-belaste handeling vormt. Dat betekent dat 70% van het gebruik van de zonnepanelen heeft plaatsgevonden voor btw-belaste handelingen, zodat in zoverre recht op aftrek van btw mogelijk is. De andere 30% wordt gebruikt anders dan voor btw-belaste handelingen (naar wij aannemen de niet-economische onderwijsactiviteiten) en in zoverre kan geen btw in aftrek worden gebracht.
De salderingsregeling uit de Elektriciteitswet 1998 vormt geen belemmering voor contractspartijen om andere afspraken te maken dan de onderwijsinstelling met de energiemaatschappij heeft gemaakt.

Belang voor de praktijk
Ook onderwijsinstellingen kunnen de btw op zonnepanelen in aftrek brengen, voor zover zij btw-belast elektriciteit leveren aan energiemaatschappijen. Dat betekent uiteraard ook dat onderwijsinstellingen btw verschuldigd zijn over de btw-belast verstrekte elektriciteit. Uit de uitspraak volgt dat aan de hand van de met een energiemaatschappij gesloten overeenkomst moet worden nagegaan in hoeverre elektriciteit aan het energiebedrijf wordt teruggeleverd en als dat niet alle elektriciteit is of de overeenkomst wellicht alsnog kan worden aangepast, zodat alle btw op de aanschafkosten van de zonnepanelen aftrekbaar zou zijn. Mogelijk is ook een deel van de btw op de kosten van het gebouw aftrekbaar, gelet op jurisprudentie met betrekking tot zonnepanelen en woningen. Daar lopen momenteel nog diverse procedures over waarin de Hoge Raad uiteindelijk duidelijkheid zal moeten geven. Het is daarom verstandig om tijdig bezwaar te maken tegen voldoening op aangifte of een teruggaafbeschikking.


Publicatiedatum: 08 september 2019


Deel dit nieuwsbericht