Onderzoek Belastingdienst bij btw-balansschulden

Onderzoek Belastingdienst bij btw-balansschulden

Eerder hebben wij bericht dat de Belastingdienst een landelijke controle uitvoert naar de inning van balansschulden omzetbelasting (“Actie balansschulden omzetbelasting”). Bij deze actie wordt gecontroleerd of de balansschulden daadwerkelijk resulteren in een btw-aangifte of correctie op de btw-aangifte.

 

Uit de stukken die openbaar zijn gemaakt na een WOB-verzoek blijkt nu dat bij balansschulden boven de € 50.000 die nog niet hebben geresulteerd in een (correctie op de) btw-aangifte er altijd een schuldonderzoek door de Belastingdienst plaatsvindt. Dit schuldonderzoek vindt in beginsel plaats aan de hand van een boekenonderzoek, waarbij zowel de schuld wordt onderzocht van het niet (tijdig) betalen van de btw-schuld, als de schuld van het niet voldoen aan de informatieverplichting. In theorie kunnen er namelijk twee vergrijpboeten worden opgelegd: één voor het niet (tijdig) betalen van de verschuldigde btw en één voor het niet doen van een suppletieaangifte btw. 

 

Om een vergrijpboete te voorkomen, doen ondernemers er verstandig aan te controleren of de balansschulden hebben geresulteerd in een btw-aangifte of zijn verwerkt in een suppletieaangifte. Is dit nog niet gebeurd, dan dient zo spoedig een suppletieaangifte te worden ingediend. De verzuimboete bij een vrijwillige verbetering is namelijk aanzienlijk lager dan een vergrijpboete welke al gauw 25% of zelfs 50% van de nageheven belasting bedraagt.  

Publicatiedatum: 18 mei 2015


Deel dit nieuwsbericht