Opdrachtgevers worden toch medeverantwoordelijk voor aanvraag VAR

Opdrachtgevers worden toch medeverantwoordelijk voor aanvraag VAR

Om schijnzelfstandigheid te voorkomen wil het kabinet met ingang van 2015 opdrachtgevers medeverantwoordelijk maken voor de aanvraag van de VAR. Recentelijk hebben we bericht dat nog steeds het streven is om hiertoe per 1 januari 2015 de VAR-webmodule te introduceren.

Door de vrijwaring die verbonden is aan de VAR met de kwalificatie ‘winst uit onderneming’ (wuo) is voor opdrachtgevers momenteel geen enkel risico verbonden aan het werken met zzp’ers die in het bezit zijn van een VAR-wuo die op onjuiste gronden is afgegeven. Dit werkt misbruik in de hand. Het kabinet gaat hier dan ook tegen optreden. De opdrachtgever wordt per 1 januari 2015 medeverantwoordelijk voor de juistheid van de VAR-aanvraag en kan hier bij gebleken onjuistheid door de Belastingdienst op worden aangesproken via naheffingen loonbelasting en premies werknemersverzekeringen, al dan niet in combinatie met een boete. Een en ander zal op korte termijn worden opgenomen in het wetsvoorstel Fiscale Verzamelwet 2014.

Bij een Kamerbrief van 23 april 2014 is als bijlage het advies van Actal opgenomen met betrekking tot de beleidsvoornemens van het kabinet rond de VAR. Actal adviseert o.a. om de medeverantwoordelijk voor de opdrachtgevers niet in te voeren, nu de omvang van de schijnzelfstandigheid niet is aangetoond. Staatssecretaris Wiebes heeft hierop gereageerd met aan te geven dat dit advies haaks staat op het voorgestelde kabinetsbeleid. Als het kabinet dit advies zou volgen zou de geschetste problematiek rond de VAR onverminderd voortduren en daarom legt het kabinet dit deel van het advies naast zich neer.

Uit het advies van Actal blijkt dat de nieuwe VAR-webmodule uit tien hoofdstukken zou bestaan en uitgebreider en gedetailleerder zou zijn dan het huidige aanvraagformulier. Tegelijkertijd wordt duidelijk dat niet per opdracht een nieuwe VAR hoeft te worden aangevraagd.

Een ander wetenswaardig punt uit de Kamerbrief is dat de overheid van een zzp’er in de zorg onder meer verlangt dat de zpp’er een BIG registratie of een keurmerk thuiszorg (Kiwa) heeft, zelf verantwoordelijk is voor het aantal cliënten en zelfstandig een administratie voert ‘van indicatie tot facturatie’. Daarnaast dient de zzp’er ook voor eigen (bij)scholing te zorgen.

Publicatiedatum: 28 april 2014


Deel dit nieuwsbericht