Optimalisatie van de vrije ruimte ter discussie

Optimalisatie van de vrije ruimte ter discussie

Inspecties behandelen een bonus onder de werkkostenregeling verschillend.

Onlangs is gebleken dat niet alle belastinginspecties toestaan dat een bonus in de zogeheten vrije ruimte van de werkkostenregeling wordt gebracht. De bonus zou niet kwalificeren als ‘vergoeding’. Dit standpunt lijkt in strijd met het standpunt van de Belastingdienst op zijn website. Daar staat immers de volgende vraag en antwoord:

‘Als er aan het eind van het jaar nog vrije ruimte over is, kan ik dat dan gebruiken voor onbelaste bonussen? En mag dat met terugwerkende kracht?

Als het gebruikelijk is de bonussen onder de eindheffing te laten vallen, kunt u het restant van de vrije ruimte gebruiken voor onbelaste bonussen. U moet de bonussen dan ook toetsen aan de gebruikelijkheidstoets.
Afgezien van een paar uitzonderingen, kiest u zelf welke vergoedingen en verstrekkingen u als eindheffingsloon onderbrengt in uw vrije ruimte. Voor het onderbrengen van deze vergoedingen en verstrekkingen hoeft uw werknemer niet eerst zelf kosten te maken. Als u gebruikmaakt van de werkkostenregeling, toetsen wij niet of er een relatie is tussen uw vergoeding en kosten die uw werknemer maakt.
U kunt de bonussen niet met terugwerkende kracht (in vorige aangiftetijdvakken) onderbrengen in uw vrije ruimte. Binnen de werkkostenregeling bepaalt u uiterlijk op het moment van vergoeden of verstrekken of u de vergoeding of verstrekking in de vrije ruimte onderbrengt door deze als eindheffingsloon in uw administratie op te nemen. Hebt u eenmaal een keuze gemaakt, dan is die keuze definitief.’

Gezien de verschillende opvattingen binnen de Belastingdienst raden we aan extra aandacht te besteden aan de wijze waarop de vrije ruimte wordt geoptimaliseerd.

Publicatiedatum: 09 juni 2013


Deel dit nieuwsbericht