Participatiewet raakt ook werkgevers!

Participatiewet raakt ook werkgevers!

Loonkostensubsidie in plaats van loondispensatie.

Op 27 juni 2013 heeft staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de Tweede Kamer via een hoofdlijnenbrief geïnformeerd over de vormgeving van de Participatiewet en de quotumregeling. De beoogde datum van inwerkingtreding van de Participatiewet is 1 januari 2015. De voorstellen voor deze wet worden in het najaar bij de Tweede Kamer ingediend.

Uitgangspunt van de Participatiewet is om alle verschillende regelingen (Wajong, WSW en WWB) voor mensen die kunnen werken, maar zijn aangewezen op ondersteuning op te nemen in één regeling die door gemeenten worden uitgevoerd.

Voor mensen die zelf niet ten minste 80% van het wettelijk minimumloon kunnen verdienen, komt een loonkostensubsidie beschikbaar in plaats van de eerder voorgestelde loondispensatie. Bij de loondispensatie zou de gemeente het loon van de werknemer aanvullen tot het minimumloon als hij door verminderde productiviteit minder dan het wettelijk minimumloon kon verdienen. In de huidige plannen ontvangen werkgevers loonkostensubsidie om zo het verschil tussen de loonwaarde van een werknemer en het wettelijk minimumloon te compenseren. Betaalt de werkgever meer dan het minimumloon, bijvoorbeeld een hoger cao-loon, dan komt het verschil tussen het (cao-)loon en het minimumloon voor rekening van de werkgever. Om de loonwaarde te bepalen, wordt gekeken naar factoren zoals het niveau van de functie(schaal), het aantal uren, de taken en afwijkingen van de normale productiviteit van de werknemer. De loonkostensubsidie bedraagt maximaal 70% van het minimumloon.

Er komen 35 regionale werkbedrijven, die gaan bemiddelen tussen werkgevers en mensen met een arbeidsbeperking. Het werkbedrijf bepaalt in overleg met de werkgever de loonwaarde.

Naast de Participatiewet komt het kabinet dit najaar ook met een quotumregeling die in werking treedt als de door de werkgevers toegezegde banen voor arbeidsgehandicapten er in onvoldoende mate komen.

Publicatiedatum: 19 juli 2013


Deel dit nieuwsbericht