Premie bestuurdersaansprakelijkheid is vanaf 2015 altijd belast loon

Premie bestuurdersaansprakelijkheid is vanaf 2015 altijd belast loon

Veel werkgevers sluiten voor hun bestuurders en toezichthouders een aansprakelijkheidsverzekering af. Deze verzekering dekt het aansprakelijkheidsrisico af dat de bestuurders en toezichthouders in het kader van de uitoefening van hun functie lopen. De Belastingdienst neemt het standpunt in dat het afsluiten van een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering door de werkgever of het vergoeden van de premie van deze verzekering onder het regime van de werkkostenregeling als belast loon kwalificeert. Ingeval de werkgever wil voorkomen dat de werknemer hiervoor loonheffing betaalt, dan zal hij dit loon als eindheffingsbestanddeel moeten aanwijzen en in de vrije ruimte moeten opnemen.

Voor wat betreft het regime van de vrije vergoedingen en verstrekkingen is de Belastingdienst van mening dat deze premie naar maatschappelijke opvattingen niet als beloningsvoordeel wordt ervaren, mits er geen sprake is van een aanmerkelijk privévoordeel. Van een aanmerkelijk privévoordeel is blijkens de wetsgeschiedenis in elk geval sprake, indien aannemelijk is dat, als gevolg van de bekostiging door de werkgever, de privé-uitgaven van de werknemer, op jaarbasis bezien, € 454 minder zullen bedragen dan de privé-uitgaven van met hem vergelijkbare werknemers.

Kortom, voor zover de kosten van een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering minder bedragen dan € 454 dan kan de werkgever deze onder het regime van de vrije vergoedingen en verstrekkingen onbelast vergoeden of verstrekken. Onder de werkkostenregeling is in de visie van de Belastingdienst altijd sprake van belast loon.

Publicatiedatum: 02 september 2014


Deel dit nieuwsbericht