Privékilometers in auto met 0%-bijtelling leidde tot bijtelling

Privékilometers in auto met 0%-bijtelling leidde tot bijtelling

De bijtelling voor het privégebruik van de auto van de zaak wordt op kalenderjaarbasis vastgesteld aan de hand van de in het kalenderjaar ter beschikking gestelde auto’s. Dit volgt onder meer uit het arrest van de Hoge Raad van 6 juni 2008.

Het vorenstaande betekent dat wil een werknemer onder de bijtelling voor het privégebruik van de auto uitkomen, hij van iedere auto een kilometeradministratie moet bijhouden om te kunnen aantonen dat hij de ter beschikking gestelde auto(‘s) in het gehele kalenderjaar in totaal voor minder dan 500 kilometer voor privédoeleinden heeft gebruikt. In een uitspraak van Rechtbank Noord-Holland van 30 april 2015 wordt (nogmaals) duidelijk dat dit ook geldt voor een auto waarvoor een 0% bijtelling geldt. 

In de betreffende zaak had belanghebbende geen rittenadministratie bijgehouden voor de  auto met een 0%-bijtelling in tegenstelling tot voor de auto die hij in de eerste helft van het jaar had gereden en waarvoor een 25%-bijtelling gold. De rechtbank komt tot het oordeel dat belanghebbende niet overtuigend heeft aangetoond dat hij met de hem ter beschikking gestelde auto’s op kalenderjaarbasis minder dan 500 kilometer privé heeft gereden. Dat de werknemer een sluitende kilometeradministratie heeft voor de eerste periode is daartoe onvoldoende. De grens van 500 kilometer op kalenderjaarbasis wordt niet vastgesteld per personenauto, maar betreft het privégebruik van alle in dat jaar ter beschikking gestelde personenauto’s. Een bijtelling van 0% op het loon door de werkgever is niet gelijk te stellen aan het rijden met een eigen auto door de werknemer zonder enige bijtelling. De naheffingsaanslag is volgens de rechtbank dan ook terecht en naar het juiste bedrag opgelegd.

Publicatiedatum: 07 mei 2015


Deel dit nieuwsbericht