Rapportage over fiscale knelpunten van grensarbeiders

Rapportage over fiscale knelpunten van grensarbeiders

Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft op 11 september 2015 de Tweede Kamer via een rapportage geïnformeerd over de fiscale knelpunten van grensarbeiders. Hoewel er diverse onderwerpen worden besproken, willen wij bij een aantal onderwerpen stilstaan.

Regeling voor kwalificerende buitenlandse belastingplichtigen

Onder de nieuwe regeling voor kwalificerende buitenlandse belastingplichtigen van artikel 7.8 van de Wet IB 2001 zijn de inhaal- en terugnameregeling niet (meer) van toepassing. Deze regeling kent dus niet meer het voorlopige karakter van de keuzeregeling. Daarnaast is het keuzeaspect vervallen, is de 90%-eis in de regeling voor kwalificerende buitenlandse belastingplichtigen vastgelegd, en wordt bij een kwalificerende buitenlandse belastingplichtige niet meer uitgegaan van het wereldinkomen van de belastingplichtige. De nieuwe regeling kan gevolgen hebben voor buitenlandse belastingplichtigen die voorheen gebruik maakten van de keuzeregeling. Dit is bijvoorbeeld het geval in de situatie waarbij de ene fiscale partner zijn inkomen geheel of nagenoeg geheel uit Nederland ontvangt, terwijl de andere fiscale partner geen inkomsten uit Nederland geniet, maar inkomsten uit de woonstaat. Alleen degene die voldoet aan de 90%-eis, komt in aanmerking voor aftrek van de kosten met betrekking tot de buitenlandse eigen woning. De kosten met betrekking tot diezelfde eigen woning van de andere partner blijven, in tegenstelling tot de situatie onder de keuzeregeling, buiten beschouwing, omdat het gezamenlijke inkomen van deze partners niet voldoet aan de 90%-eis.

Uniformering loonbegrip en buitenlands ziektekostenstelsel

In artikel 11d van de Wet op de loonbelasting 1964 is met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2013 geregeld dat bij het bepalen van de omvang van het loon ook geen rekening wordt gehouden met de niet in Nederland verschuldigde bijdragen die naar aard en strekking overeenkomen met de voor het loon verschuldigde inkomensafhankelijke bijdrage als bedoeld in de Zorgverzekeringswet (Zvw). Hiermee is het onderscheid tussen werknemers die onder de Zvw vallen en werknemers die onder een vergelijkbaar buitenlands wettelijk stelsel vallen, weggenomen. In het besluit van 24 maart 2014, nr. DGB 2014/144M, is vervolgens voor het vaststellen van het loon naar Nederlandse fiscale maatstaven bepaald hoe voor (onder andere) de Belgische en Duitse ziektekostenregelingen de wettelijk verschuldigde bijdragen zich verhouden tot de bijdragen die verschuldigd zijn op grond van de Zvw.

Voorlichting nieuw belastingverdrag Nederland-Duitsland

Het nieuwe belastingverdrag met Duitsland is op 19 mei 2015 door de Eerste Kamer der Staten-Generaal aanvaard. Dat betekent dat zowel in Nederland als in Duitsland de parlementaire goedkeuring is afgerond. Daarmee zal naar verwachting het nieuwe verdrag van toepassing zijn met ingang van 1 januari 2016. De informatievoorziening over de gevolgen van het nieuwe belastingverdrag met Duitsland is te vinden op de site van de Belastingdienst. De komende tijd zal op de site van de Belastingdienst de voorlichting over het nieuwe belastingverdrag stapsgewijs worden uitgebreid.

Publicatiedatum: 15 september 2015


Deel dit nieuwsbericht