Rb: Verzuimboete opleggen aan btw-fiscale eenheid is mogelijk

Rb: Verzuimboete opleggen aan btw-fiscale eenheid is mogelijk

Op 15 augustus 2019 is een uitspraak van Rechtbank Gelderland (hierna: de rechtbank) gepubliceerd over de vraag of een verzuimboete kan worden opgelegd aan een fiscale eenheid voor de btw.

Feiten
Eiseres (belanghebbende) is sinds 1 juli 2016 een fiscale eenheid voor de btw. De fiscale eenheid heeft voor het eerste kwartaal 2018 op 25 april 2018 btw-aangifte gedaan dat heeft geresulteerd in een te betalen bedrag van € 249.993. De fiscale eenheid heeft het bedrag niet tijdig betaald. Verweerder (inspecteur) heeft daarom aan de fiscale eenheid de naheffingsaanslag opgelegd. Daarbij is ook een verzuimboete opgelegd tot het wettelijke maximum van € 5.278.

In geschil is of aan de fiscale eenheid een boete kan worden opgelegd en zo ja, of de boete moet worden verminderd.

Rechtbank
De rechtbank is op basis van de wettelijke bepalingen van oordeel dat de verzuimboete aan de fiscale eenheid kan worden opgelegd. Verder ziet de rechtbank geen aanleiding om de boete te beperken wegens financiële omstandigheden en acht de boete passend en geboden.

Belang voor de praktijk
Dit is voor zover ons bekend de eerste uitspraak van een fiscale rechter dat een verzuimboete aan een fiscale eenheid voor de btw kan worden opgelegd. Wij verwachten dat hoger beroep zal worden ingesteld. Indien u deel uitmaakt van een fiscale eenheid of uw klant is een fiscale eenheid waaraan een boete is opgelegd, dan is het verstandig om hiertegen tijdig bezwaar te maken om uw rechten veilig te stellen. Zeker bij vergrijpboetes die bij recidive kunnen oplopen tot 50% (grove schuld) of 100% (opzet) van het nageheven bedrag, kunnen de financiële belangen enorm zijn en is bezwaar maken en indien nodig beroep instellen geen overbodige luxe.


Publicatiedatum: 23 augustus 2019


Deel dit nieuwsbericht