Redigeren van teksten door organisatieadviesbureau valt niet onder de btw-onderwijsvrijstelling

Redigeren van teksten door organisatieadviesbureau valt niet onder de btw-onderwijsvrijstelling

Het Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch (hierna: Gerechtshof) heeft in de uitspraak van 30 januari 2020 (gepubliceerd 28 februari 2020) beslist, dat het redigeren van teksten niet kan worden aangemerkt als het verzorgen van onderwijs en daarmee niet onder de btw-onderwijsvrijstelling valt. Verder kan het redigeren van teksten volgens het Gerechtshof evenmin als een nauw met het onderwijs samenhangende dienst worden aangemerkt.

Feiten
De Belastingdienst heeft bij een organisatieadviesbureau een controle ingesteld en daarbij meerdere correcties met boeten opgelegd. Daarbij heeft het organisatieadviesbureau volgens de inspecteur voor het bewerken (redigeren) van studiemateriaal voor een B.V. ten onrechte de btw-onderwijsvrijstelling toegepast. Het organisatieadviesbureau bestrijdt de correcties met de boeten en rechtvaardigt de toepassing van de btw-onderwijsvrijstelling met een beroep op het door de B.V. gewekte vertrouwen.

Gerechtshof
Het Gerechtshof behandelt alle correcties en boeten afzonderlijk. Ten aanzien van het redigeren van de teksten beslist het Gerechtshof dat dit niet valt onder het verzorgen van onderwijs en evenmin een nauw daarmee samenhangende dienst is. Het beroep van het organisatieadviesbureau op het vertrouwensbeginsel slaagt evenmin. Het vertrouwen is volgens het Gerechtshof namelijk niet gewekt door de inspecteur en het organisatieadviesbureau heeft niet aangetoond dat sprake is van een inlichting van de Belastingtelefoon.

Belang voor de praktijk
Uit recente jurisprudentie en goedkeuringen van de staatssecretaris zou kunnen worden afgeleid dat de btw-onderwijsvrijstelling steeds ruimer wordt toegepast. Deze uitspraak laat in ieder geval weer duidelijk zien dat btw-vrijstellingen in eerste aanleg altijd strikt moeten worden uitgelegd.


Publicatiedatum: 04 maart 2020


Deel dit nieuwsbericht