Regeling compensatie transitievergoeding gepubliceerd in Staatscourant

Regeling compensatie transitievergoeding gepubliceerd in Staatscourant

Eerder hebben we bericht dat werkgevers vanaf 1 april 2020 met terugwerkende kracht compensatie bij het UWV kunnen aanvragen voor de transitievergoeding die is uitbetaald bij ontslag van een langdurig zieke werknemer op of na 1 juli 2015. In een nieuwsbericht van 10 december 2018 hebben we bericht dat het nog niet bekend is welke documenten precies nodig zijn voor de aanvraag, maar dat door het UWV wel wordt aangeraden om de bepaalde documenten te bewaren.

Op 26 februari 2019 is de Regeling compensatie transitievergoeding gepubliceerd in de Staatscourant. In deze regeling staan de termijnen waarbinnen de compensatie aangevraagd kan worden bij het UWV. In de toelichting bij de regeling wordt aangegeven dat de volgende informatie aan het UWV moet worden verstrekt, zodat zij tot een beoordeling van de compensatieaanvraag kan komen.

  • De arbeidsovereenkomst met de betreffende werknemer.
  • Wanneer de arbeidsovereenkomst niet van rechtswege is geëindigd: bescheiden waaruit blijkt dat de arbeidsovereenkomst is beëindigd wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. Dit kan zijn:
    – de beschikking waaruit blijkt dat het UWV toestemming heeft verleend voor opzegging van de arbeidsovereenkomst wegens langdurige arbeidsongeschiktheid;
    – de beschikking van de kantonrechter waaruit blijkt dat de arbeidsovereenkomst om die reden is ontbonden; of
    – de beëindigingsovereenkomst die ziet op het (na ommekomst van de periode van het opzegverbod tijdens ziekte) met wederzijds goedvinden beëindigen van de arbeidsovereenkomst wegens langdurige arbeidsongeschiktheid.
  • Wanneer de arbeidsovereenkomst niet is opgezegd wegens langdurige arbeidsongeschiktheid na toestemming van het UWV: een verklaring van de werkgever dat de werknemer ziek was op het moment dat de arbeidsovereenkomst eindigde, de periode gedurende welke de werknemer ziek is geweest en de naam van de behandelend bedrijfsarts.
  • Het door de werkgever tijdens ziekte betaalde loon (aan de hand van loonstroken).
  • De gegevens die gebruikt zijn om de hoogte van de transitievergoeding te berekenen.
  • Bewijs van betaling van de (transitie)vergoeding. Bij betaling in termijnen zullen betalingsbewijzen moeten worden overlegd waaruit blijkt dat de gehele vergoeding is voldaan.

De aanvraag voor compensatie van de transitievergoeding die is uitbetaald aan een langdurig arbeidsongeschikte werknemer die na 1 juli 2015 is ontslagen, kan worden ingediend vanaf 1 april 2020. De aanvraag moet voor ‘oude gevallen’ worden gedaan binnen zes maanden nadat de regeling in werking treedt. Voor ‘nieuwe gevallen’ geldt dat de aanvraag binnen zes maanden na volledige betaling van de transitievergoeding moet worden ingediend.

Heeft u vragen over de berekening van de transitievergoeding of de compensatieregeling, dan vernemen wij die graag.

Publicatiedatum: 10 maart 2019


Deel dit nieuwsbericht