Rekentool om schadevergoeding te berekenen bij kennelijk onredelijk ontslag

Rekentool om schadevergoeding te berekenen bij kennelijk onredelijk ontslag

Wilt u berekenen wat de verwachte hoogte is van de schadevergoeding bij opzegging van de arbeidsovereenkomst, dan kunt u gebruikmaken van de berekeningsmethode http://hoelangwerkloos.nl/. Ook kantonrechters nemen steeds vaker de verwachte werkloosheidsduur mee in hun berekening voor de hoogte van de schadevergoeding.

Om de hoogte te bepalen van de ontslagvergoeding die de werkgever aan de werkneemster moest geven, gebruiken rechters steeds vaker voornoemde rekenmethode. Deze methode berekent naar aanleiding van een aantal vragen hoeveel dagen de werknemer na instroom in de WW gemiddeld werkloos zal zijn en hoeveel procent kans hij heeft om vervolgens weer aan een baan te komen. Op die manier kan berekend worden hoeveel schade de werknemer door het ontslag lijdt. Blijkt uit de rekenmethode dat de werknemer bijvoorbeeld 365 dagen werkloos zou blijven en dat er een kans van 52% was van uitstroom naar de arbeidsmarkt, dan is het redelijk de schade die de werkneemster door het ontslag zou lijden, te stellen op een jaarsalaris met aftrek van de WW-uitkering.

Weet dat de werknemer de gang naar de rechter moet maken, wil hij aanspraak maken op een ontslagvergoeding als hij vindt dat de opzegging van de arbeidsovereenkomst kennelijk onredelijk is. UWV kan immers geen ontslagvergoeding toekennen. De rechter beoordeelt in dat geval of het ontslag kennelijk onredelijk is. Hij houdt daar rekening met verschillende factoren, zoals de verwijtbaarheid van de werkgever en de werknemer en de gevolgen van de opzegging voor de werknemer zoals voornoemde verwachte werkloosheidsduur.

Publicatiedatum: 03 oktober 2013


Deel dit nieuwsbericht