Rondleidingen in voetbalstadion zijn belast met 21% btw

Rondleidingen in voetbalstadion zijn belast met 21% btw

Op 17 augustus 2015 is een uitspraak van Hof ’s-Hertogenbosch gepubliceerd waaruit volgt dat op rondleidingen in een voetbalstadion het btw-tarief van 21% van toepassing is.

Feiten

Belanghebbende, een commanditaire vennootschap, verzorgt tegen vergoedingen rondleidingen in een voetbalstadion. Tijdens de rondleidingen door het voetbalstadion wordt tevens een bezoek gebracht aan het voetbalmuseum. In geschil is of het 6%-tarief van toepassing is.

Hof

Nadat de zaak voor de tweede keer aan de Hoge Raad is voorgelegd, is de zaak verwezen naar Hof ’s-Hertogenbosch. Naar het oordeel van het hof moeten de rondleidingen samen met het museumbezoek als één ondeelbare prestatie worden aangemerkt. Verder is het hof van oordeel dat het verlenen van toegang tot het voetbalstadion niet kan worden aangemerkt als het verlenen van toegang tot een museum, ook niet als die toegang wordt verleend in het kader van een rondleiding. De toegang tot het museum is een ondergeschikt onderdeel van de tour. Het doel van een deelname aan de tour is het bezichtigen van het stadion, aldus het hof. Ook kan een tour niet worden aangemerkt als het verlenen van toegang tot een attractiepark. De rondleidingen in het voetbalstadion zijn onderworpen aan het algemene btw-tarief van 21%.

Publicatiedatum: 26 augustus 2015


Deel dit nieuwsbericht