RVU-eindheffing bij een verlofstuwmeer?

RVU-eindheffing bij een verlofstuwmeer?

Door de coronacrisis is de kans groter dat medewerkers minder vakantie-uren opnemen en zo een verlofstuwmeer opbouwen. Dit roept de vraag op wat de consequenties zijn bij werknemers die deelnemen aan een seniorenregeling? Moet de werkgever dan naast de normale loonheffing over het loon ook nog rekening houden met de RVU-heffing in de zin van artikel 32ba lid 6 Wet LB?

50%-grens

Een seniorenregeling kwalificeert onder voorwaarden niet als een regeling voor vervroegde uittreding (RVU). Deze voorwaarden komen er in feite op neer dat de werknemer die deelneemt aan de seniorenregeling per week minimaal 50% van de arbeidsduur van de in artikel 8.7 lid 1 URLB 2011 genoemde refertejaren feitelijk pleegt te werken. Deze refertejaren zijn:

  • het laatste kalenderjaar dat voorafgaat aan een periode van 10 jaar direct voorafgaande aan de AOW-ingangsdatum (onderdeel a)
  • het kalenderjaar dat voorafgaat aan het kalenderjaar waarin de deelname aan de seniorenregeling is aangevangen (onderdeel b)

Opnemen verlofstuwmeer en seniorenregeling

Stel dat een werknemer gedurende enige jaren deelneemt aan een seniorenregeling, die niet is aan te merken als een RVU. Hij werkt in die periode voor tenminste 50 procent en krijgt 100 procent van zijn loon doorbetaald. De werknemer heeft daarnaast een verlofstuwmeer van 13 maanden dat is opgebouwd uit compensatieverlof van het lopende jaar, vakantieverlof van het lopende jaar, doorgeschoven vakantieverlof uit voorgaande jaren, opgespaard verlof dat afkomstig is uit een bij zijn werkgever van kracht zijnde verlofspaarregeling (in welke vorm dan ook) en uit overwerk (tijdsparen).

De werknemer zal per 1 juli 2022 ontslag nemen wegens vervroegde pensionering. Hij stopt volledig met werken op 1 juni 2021 en neemt gedurende 13 maanden zijn verlofstuwmeer op met 100 procent loondoorbetaling. Vanaf 1 juni 2021 is de werknemer geen deelnemer meer van de seniorenregeling. De werkgever stemt (uitdrukkelijk of stilzwijgend) in met deze verlofopnamen.

Het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen van de Belastingdienst geeft aan, dat er in deze situatie vanuit mag worden gegaan dat bij de opname van het verlofstuwmeer geen sprake is van een RVU als:

  • het verlof niet speciaal is toegekend aan deze oudere werknemer met het oog op een vervroegde uitstroom van de werknemer en
  • het totaal van het gespaarde verlof en het verlof van het lopende jaar (het verlofstuwmeer) de omvang van 100 maal de wekelijkse arbeidsduur niet te boven gaat (artikel 11 lid 1 onderdeel r ten eerste Wet LB)

Er kan wel een probleem ontstaan bij samenloop van de seniorenregeling met het opmaken van het verlofstuwmeer. De seniorenregeling geldt zolang de werknemer nog enige feitelijke arbeid verricht en meer loon krijgt uitbetaald dan overeenkomt met die arbeid. Door opname van verlof uit een verlofstuwmeer kan de werknemer onder de 50%-grens komen waardoor sprake is van een RVU. Daarmee zou de RVU-heffing verschuldigd zijn. Echter, onder voorwaarden kan dan gebruik worden gemaakt van de tijdelijke RVU-drempelvrijstelling van artikel 32ba lid 7 Wet LB.

Heeft u vragen over de verschuldigdheid van de RVU-heffing? Of zoekt u ondersteuning bij het opstellen van een seniorenregeling? Neem dan gerust contact op met Antoine Roes. Antoine is bereikbaar via telefoonnummer 06-30 17 17 93 of per e-mail antoine@zekerfiscaal.nl

Publicatiedatum: 13 januari 2022


Deel dit nieuwsbericht