Staatssecretaris beantwoordt Kamervragen over de werkkostenregeling

Staatssecretaris beantwoordt Kamervragen over de werkkostenregeling

Op 17 oktober 2014 heeft staatssecretaris Wiebes van Financiën de nota naar aanleiding van het verslag inzake het Belastingplan 2015 naar de Tweede Kamer gestuurd. In deze nota wordt uitvoerig ingegaan op de Kamervragen over de werkkostenregeling. De belangrijkste antwoorden die de staatssecretaris geeft en bemerkingen die hij heeft gedaan, hebben we hierna samengevat.

  • De staatssecretaris had in het Belastingplan 2015 aangegeven dat bepaalde nihilwaarderingen bij ministeriële regeling zouden worden aangewezen als gerichte vrijstellingen. Het concept van de wijziging van de Uitvoeringsregeling loonbelasting 2011 is hiertoe nu gepubliceerd. De voorzieningen die het betreft zijn de Arbovoorzieningen en de hulpmiddelen die ook elders dan de werkplek kunnen worden gebruikt en die geheel of nagenoeg geheel zakelijk gebruikt worden. Bij de Arbovoorzieningen wordt opgemerkt dat de definitie werkplek wordt uitgebreid met plaatsen waar uitvoering wordt gegeven aan het arbobeleid. Hierdoor zijn medische keuringen en andere medische handelingen (denk aan inentingen) bij een arts ook onder deze vrijstelling te scharen. Anders dan verwacht gaat dus geen gerichte vrijstelling gelden voor bedrijfskleding.
  • Tegen de uitspraak van Gerechtshof Amsterdam inzake de iPads is cassatie aangetekend, omdat deze uitspraak haaks staat op het thans gevoerde beleid en vanwege het budgettaire belang voor het lopende kalenderjaar.
  • Onder het datatransport onder verstrekkingen en vergoedingen die rechtstreeks met noodzakelijke ICT-voorzieningen verband houden, vallen naast de dongel en het 4G-kaartje ook het internetabonnement in de woning.
  • De concernregeling wordt niet rechtsvormneutraal maar blijft, als het aan de staatssecretaris ligt, louter openstaan voor NV’s en BV’s. Om de Belastingdienst niet op te zadelen met extra administratieve lasten hoeft om toepassing van de concernregeling niet te worden verzocht. Een beschikking is niet vereist. Voor het 95%-belang wordt niet gekeken naar de stemrechtverdeling maar wordt aangesloten bij het nominaal gestort kapitaal.
  • Er komt geen aparte fiscaal vriendelijke behandeling van de fiets.
  • Het aanwijzen van vakantiegeld of bonussen als eindheffingsbestanddeel is mogelijk maar wanneer dit is ingegeven door tariefsvoordeel dan zal dit worden bestreden als niet gebruikelijk.
  • Hoewel ook buitenlandse boetes vanaf 2015 niet meer als eindheffingsbestanddeel kunnen worden aangewezen, wordt een uitzondering gemaakt voor verkeersboetes die evident in strijd zijn met de Nederlandse rechtsorde.

Heeft u vragen over de werkkostenregeling of wenst u ondersteuning bij de invoering van deze regeling, neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

Publicatiedatum: 18 oktober 2014


Deel dit nieuwsbericht