Staatssecretaris gaat in op fiscale aspecten van schadeloosstelling ineens

Staatssecretaris gaat in op fiscale aspecten van schadeloosstelling ineens

Op verzoek van de Tweede Kamercommissie voor Financiën heeft Staatssecretaris Van Rij op 8 maart 2022 een brief aan de Tweede Kamer gestuurd, waarin hij toelicht hoe schadeloosstellingen ter compensatie van voortdurende inkomenstekorten fiscaal moeten worden behandeld.

De brief is ingegeven door een casus die bij de commissie is aangekaart, waarbij een ex-werknemer een schadeloosstelling in de vorm van een eenmalige uitkering ontvangt, omdat de werkgever te weinig pensioen toekende aan de ex-werknemer. Door de schadeloosstelling komt een deel van het inkomen van de ex-werknemer in een hogere belastingschijf/tariefschijf terecht dan het geval was geweest als het inkomen niet in één jaar maar in meerdere jaren was genoten. Oftewel, de werknemer leidt een progressienadeel.

De staatssecretaris wijst erop, dat in bepaalde gevallen de middelingsregeling waarbij het totale inkomen uit een periode van drie jaar voor de belastingheffing in drie gelijke delen wordt verdeeld over die drie jaren, het progressienadeel deels kan wegnemen. Deze regeling wordt echter per 2024 afgeschaft. Zie ook ons eerdere bericht hierover.

In de brief staat de staatssecretaris onder andere stil bij het fiscaal genietingstijdstip van inkomsten. Hij wijst er in dat verband op de schadeloosstelling voortvloeien uit de vroegere dienstbetrekking en daarom onder het loonbegrip vallen. In artikel 3.146 Wet Inkomstenbelasting 2001 juncto artikel 13a Wet op de loonbelasting 1964 is bepaald, dat loon fiscaal wordt genoten en belast op het moment dat het loon (i) is ontvangen, (ii) is verrekend, (iii) ter beschikking is gesteld, (iv) rentedragend is geworden of (v) vorderbaar en inbaar is geworden. De staatssecretaris wijst erop, dat het op grond van de wet niet mogelijk is om te belasten in de jaren voorafgaand aan het genieten van het loon.

De staatssecretaris wijst er op, dat de wetgever zich bewust was van progressienadelen die kunnen optreden bij nabetalingen en vooruitbetalingen, zoals een schadeloosstelling. Er is voor gekozen om naast de middelingsregeling geen andere regeling te treffen om dit nadeel weg te nemen. Omdat bij nabetalingen en vooruitbetalingen is voorzien dat ze kunnen leiden tot progressienadelen, is er geen ruimte om de hardheidsclausule toe te passen. Het ligt volgens de staatssecretaris op de weg van partijen om bij het berekenen van de hoogte van de schadeloosstelling ook rekening te houden met een belastingnadeel, waaronder het progressienadeel,  in het jaar van uitbetaling als de jaarlijks berekende box 3-heffing) dat de ontvangende partij ondervindt.

Heeft u vragen over de fiscale gevolgen van het uitbetalen van een bedrag ineens? Of zoekt u naar alternatieven? Neem dan gerust contact op met Antoine Roes. Antoine is bereikbaar via telefoonnummer 06-30171793 of per e-mail antoine@zekerfiscaal.nl

Publicatiedatum: 20 maart 2022


Deel dit nieuwsbericht