STAP-budget uitgesteld naar 2022. Nieuwe stimuleringsregeling vanaf maart 2020

STAP-budget uitgesteld naar 2022. Nieuwe stimuleringsregeling vanaf maart 2020

Om te stimuleren dat mensen zelf de regie op hun loopbaan nemen zodat zij zich blijven ontwikkelen, heeft het kabinet een aantal maatregelen voorgesteld rondom het subsidiëren van het volgen van onderwijs. Eén van de maatregelen is het beëindigen van de mogelijkheid om scholingskosten af te trekken in de sfeer van de inkomstenbelasting en in plaats daarvan het zogenoemde STAP-budget in te voeren. Het streven was om deze maatregelen per 1 januari 2021 inwerking te laten treden. Het kabinet heeft op 11 november 2019 via een Kamerbrief aangekondigd dat dit – mede naar aanleiding van de uitvoeringstoets van het UWV en de internetconsultatie die tot 16 augustus 2019 heeft gelopen – 2022 wordt. Tot de inwerkingtreding van het STAP-budget, derhalve tot 1 januari 2022, kan gebruik worden gemaakt van de fiscale aftrek voor scholingsuitgaven.

De Kamerbrief bevat daarnaast de hoofdlijnen van de nieuwe Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen en specifiek voor de grootbedrijven in de landbouw-, horeca- en recreatiesector (‘SLIM’). De stimuleringsregeling is bedoeld voor het mkb en voornoemde sectoren omdat daar aan het principe van een leven lang ontwikkelen minder sterk uitvoering wordt gegeven. Deze regeling wordt naar verwachting vanaf maart 2020 opengesteld d.w.z. vanaf dan kan subsidie worden aangevraagd. Ambitieus wanneer men beziet dat de conceptregeling op 7 november 2019 is gepubliceerd voor internetconsultatie en dat deze internetconsultatie duurt tot 5 december 2019.

Het is de bedoeling dat de subsidie wordt ingezet voor initiatieven die leren en ontwikkelen binnen het mkb stimuleren. In de regeling is een lijst van initiatieven opgenomen waarvoor subsidie aangevraagd kan worden. Daarbij geldt dat de subsidieverlening altijd gebeurt op basis van cofinanciering. In beginsel geldt een standaard cofinancieringspercentage van 60%, waarbij de overheid 60% inlegt en de onderneming of het samenwerkingsverband 40%.

Voor subsidies gericht op het bieden van praktijkleerplaatsen voor het behalen van een mbo-diploma, mbo-certificaat of praktijkverklaring in de derde leerweg, geldt dat de maximale subsidie € 2.700,- per gerealiseerd traject is. Dit bedrag is gelijkgetrokken met het maximale subsidiebedrag dat werkgevers kunnen ontvangen op grond van de subsidieregeling praktijkleren.

Belang voor praktijk
Het is goed om de uitkomsten van de internetconsultatie van SLIM te volgen. Vanaf maart 2020 zou de subsidie door middel van een aanvraagformulier, dat online beschikbaar wordt gesteld, aangevraagd kunnen worden. De aanvraag voor een subsidie kan worden ingediend in vastgestelde tijdvakken. Meer informatie over het aanvraagproces van de SLIM-regeling volgt begin 2020. Dit laat onverlet om alvast in kaart te brengen of u in aanmerking komt voor deze subsidie.


Publicatiedatum: 19 november 2019


Deel dit nieuwsbericht