Terugvorderen van studiekosten, mag dat?

Terugvorderen van studiekosten, mag dat?

Fiscale en civielrechtelijke aspecten van een studiekostenbeding vaak onbekend.

Veel werkgevers hebben met hun medewerkers afspraken gemaakt over het vergoeden en terugbetalen van studiekosten. In de praktijk blijken partijen vaak niet op de hoogte van de fiscale en civielrechtelijke aspecten van een studiekostenbeding.

De Hoge Raad heeft reeds in de jaren’80 geoordeeld dat het systeem van de wet zich niet verzet tegen een financiële regeling tussen werkgever en werknemer. De Hoge Raad heeft hier wel voorwaarden aan verbonden. Onder andere heeft hij overwogen dat een werkgever in strijd met de redelijkheid en billijkheid kan handelen als hij de werknemer aan de terugbetalingsregeling houdt, terwijl hij zelf het initiatief tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst heeft genomen.

De fiscale aspecten van een studiekostenbeding hangen af van de voorwaarden waaronder de werkgever de vergoeding heeft toegekend. Bovendien maakt het verschil of de werkgever de werkkostenregeling toepast of het (oude) regime van vrije vergoedingen en verstrekkingen hanteert.

Wilt u weten of u de studiekosten van uw (nieuwe) werknemer onbelast kunt vergoeden, of wat de consequenties voor de werknemer zijn als hij de studiekosten moet terugbetalen? Bel of mail ons gerust.

Publicatiedatum: 12 juni 2013


Deel dit nieuwsbericht