Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid – Update

Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid – Update

Op 31 maart 2020 zijn de voorwaarden van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (‘NOW’ ) bekend gemaakt en op 1 april 2020 zijn deze voorwaarden in de Staatscourant gepubliceerd. De NOW is daarmee op 2 april 2020 in werking getreden, zij het dat dit besluit in de tussentijd op enkele punten is gewijzigd en verduidelijkt bij een regeling van 3 april 2020.

Werkgevers die gedurende drie maanden minstens 20% omzetverlies hebben, kunnen vanaf 1 maart 2020 een tegemoetkoming krijgen van maximaal 90% van de loonsom. Hoe hoger het omzetverlies, hoe hoger de tegemoetkoming in de loonkosten voor de werkgever. Voorwaarde is dat werkgevers het loon van de werknemers doorbetalen en dat de werknemers niet ontslaan om bedrijfseconomische redenen.

De aanvraagperiode voor deze ondersteuning vangt aan op maandag 6 april 2020 en loopt tot en met 31 mei 2020. Werkgevers geven bij de aanvraag de verwachte omzetdaling op. Als UWV positief oordeelt, keert UWV een voorschot van 80% uit. Dat gebeurt in drie termijnen. Het eerste deel van het voorschot wordt naar verwachting uiterlijk binnen twee tot vier weken na de indiening van de aanvraag uitgekeerd.

Het subsidiebedrag is gebaseerd op de loonsom. Meer specifiek, UWV vergelijkt de loonsom in de subsidieperiode in eerste aanleg met de loonsom van januari 2020, zoals die verantwoord is in de loonaangifte. Om calculerend gedrag te voorkomen, neemt UWV correcties in de loonaangifte die zijn ingediend na 15 maart 2020 niet mee voor deze regeling. UWV neemt hierbij als grondslag het socialeverzekeringsloon (‘SV-loon’). Hier komt voor alle werkgevers dezelfde opslag van 30% bovenop voor de werkgeverslasten zoals de opbouw van vakantiegeld, pensioen en de werkgeverspremies. Er zit daarnaast een maximum aan het loon per werknemer van € 9.538 per maand. Salaris boven dit bedrag wordt niet gecompenseerd.

Door het SV-loon als uitgangspunt te nemen, lijkt er ook een tegemoetkoming te worden gegeven voor bijvoorbeeld de bijtelling privégebruik auto. In feite geen kosten van de werkgever waarvoor hij dus wel gecompenseerd lijkt te worden. Daarnaast pakt een deelname aan een cafetariaregeling ongunstig voor de werkgever uit wanneer brutoloon is uitgeruild voor eindheffingsloon, zoals een hogere reiskostenvergoeding of een vergoeding van studiekosten, vakbondscontributie, extraterritoriale kosten, etc.

De loonsom van alle werknemers met sociaalverzekeringsloon komt in aanmerking voor de subsidie. Dit zijn ook degenen met een zogenoemde fictieve dienstbetrekking voor de werknemersverzekeringen, maar geen vrijwillig verzekerden. DGA’s zijn doorgaans niet (verplicht) verzekerd voor de werknemersverzekeringen en vallen dus niet onder de regel, maar stagiairs daarentegen weer wel. Tot de loonsom worden niet de werkgeversbetalingen voor uitkeringen voor bijvoorbeeld de Wet arbeid en zorg gerekend. Deze krijgt de werkgever immers al van de overheid vergoed via UWV.

UWV bericht dat vanaf maandag 6 april 2020 9:00 uur het NOW-loket opengaat d.w.z. het aanvraagformulier staat dan op de website. UWV geeft alvast aan welke gegevens u alvast kunt verzamelen.

Veel vragen over de NOW zijn in de tussentijd door de rijksoverheidUWV en de Kamer van Koophandel beantwoord.


Publicatiedatum: 04 april 2020


Deel dit nieuwsbericht