Tweede uitgave van Handboek Loonheffingen 2022 gepubliceerd

Tweede uitgave van Handboek Loonheffingen 2022 gepubliceerd

De Belastingdienst heeft op 7 juli 2022 de tweede uitgave van het ‘Handboek Loonheffingen 2022’ gepubliceerd: de versie juli 2022. In deze uitgave zijn de wijzigingen tot en met 30 juni 2022 verwerkt.

Op de bladzijden 15 tot en met 21 van het Handboek Loonheffingen 2022, versie juli 2022, zijn de wijzigingen ten opzichte van de uitgave van februari 2022 weergegeven. Zo zijn onder meer de volgende wijzigingen verwerkt:  

  • In paragraaf 7.2 is nu de standpuntwijziging van de Belastingdienst inzake de premie voor het Algemeen Werkloosheidsfonds (AWf) opgenomen. Het betreft een gewijzigd standpunt over de premie bij tijdelijke urenuitbreiding en een gewijzigd standpunt bij over een arbeidsovereenkomst met meerdere arbeidsomvangen. Wij hebben hier in eerdere nieuwsberichten (zie hier en hier) aandacht aan besteed.   
  • Naar aanleiding van een arrest van de Hoge Raad is in paragraaf 14.5.2 opgenomen dat de Belastingdienst geen boete meer oplegt na een correctiebericht dat uit eigen beweging is verzonden.
  • In paragraaf 19.8 is opgenomen dat de afspraken met België en Duitsland in verband met het thuiswerken door COVID-19 zijn geëindigd op 30 juni 2022. Wij raden werkgevers met werknemers die in België of Duitsland wonen aan hier alert op te zijn. Door de beëindiging van deze afspraken lopen grensarbeiders namelijk het risico dat het heffingsrecht over hun inkomsten uit dienstbetrekking bij thuiswerken verschuift naar hun woonland. De afspraken binnen de EU ter zake sociale zekerheidspositie in verband met COVID-19 en thuiswerken zijn met zes maanden verlengd tot en met 31 december 2022 (paragraaf 21.04). Zie ook ons eerdere bericht hierover.
  • In de nieuwe paragraaf 21.1.9 is expliciet aangegeven dat de Belastingdienst de vergoeding of verstrekking van een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering als (belast) loon aanmerkt.
  • In paragraaf 22.1.9 is een nieuw voorbeeld toegevoegd aan de Arbovoorzieningen waarvoor een gerichte vrijstelling geldt, te weten de corona(zelf)test 
  • In paragraaf 23.3.9 is de tekst over vergoedingen voor een laadpaal en de elektriciteit voor een elektrische auto van de zaak verduidelijkt. Als een laadpaal na afloop van het dienstverband niet wordt teruggevorderd van de werknemer, terwijl een teruggavebeding was afgesproken, dan is sprake van een verstrekking die als loon in natura wordt belast. Dit voorbeeld lijkt te impliceren dat er geen sprake is van een belaste verstrekking indien er geen teruggavebeding is overeengekomen.

Goed te lezen dat de Belastingdienst het Handboek Loonheffingen heeft geactualiseerd en verduidelijkt. Echter, het Handboek Loonheffingen moet wel kritisch worden tegemoet getreden. in paragraaf 27.1.1 inzake het loonkostenvoordeel missen wij bijvoorbeeld de aanpassing van de tekst bij ‘U neemt een onderneming over’. Deze tekst is niet meer in lijn met de toelichting van de minister en de jurisprudentie.

Heeft u vragen naar aanleiding van specifieke thema’s uit het Handboek Loonheffingen 2022, laat het ons weten. U kunt daartoe contact opnemen met Antoine Roes. Hij is bereikbaar via het mailadres antoine@zekerfiscaal.nl of telefoonnummer 06-30 17 17 93. 

Publicatiedatum: 08 juli 2022


Deel dit nieuwsbericht