Update van ontwikkelingen ter zake werken als zelfstandige

Update van ontwikkelingen ter zake werken als zelfstandige

Met de invoering per 1 mei 2016 van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (‘Wet DBA’) is de systematiek losgelaten om aan de hand van een door de Belastingdienst afgegeven verklaring duidelijkheid te geven over de positie van de opdrachtnemer voor wat betreft de loon- en inkomstenbelasting.

Het streven van het kabinet is om er 1 januari 2021 de Wet DBA te vervangen. Het kabinet probeert momenteel via allerlei kanalen input te verkrijgen uit de praktijk, zodat de opvolger van deze wet breed gedragen wordt.

Op 22 november 2019 hebben minister Koolmees van SZW en staatssecretaris Snel van Financiën een Kamerbrief gestuurd met als titel ‘Voortgang uitwerking maatregelen ‘werken als zelfstandige’’. In deze brief wordt aangegeven dat het kabinet de komende maanden in gesprek gaat met werkgevers, werknemers, zzp’ers en betrokken organisaties om het onderscheid tussen werken als zzp’er en werknemer helder maken. Ook moet hieruit duidelijk worden wat de maatschappelijke opvattingen zijn.

Uit de brief wordt duidelijk dat het kabinet bezig is met nieuwe wet- en regelgeving rond het werken als zelfstandige. Een van de maatregelen is de ontwikkeling van een webmodule als extra, vrijwillig hulpmiddel in het verduidelijken van de regelgeving. Bedrijven die voor een opdracht een zzp’er willen inhuren kunnen deze webmodule straks vooraf invullen. Als uit de beantwoording van de vragen blijkt dat een zzp’er de opdracht mag doen (er buiten dienstbetrekking mag worden gewerkt), krijgt een opdrachtgever een opdrachtgeversverklaring. Deze geeft vooraf zekerheid dat er geen naheffingen komen van de loonbelasting en de werknemersverzekeringen, mits de webmodule naar waarheid is ingevuld. De ontwikkeling van de webmodule zou vergevorderd zijn. In het eerste kwartaal van 2020 wil het kabinet de definitieve vragenlijst, de weging van de vragenlijst en de uitkomsten van de testfase naar de Tweede Kamer sturen.

Naast de webmodule wordt er naar alle waarschijnlijkheid ook andere wet- en regelgeving voorgesteld. Zo komt er voor zzp’ers een minimumtarief van 16 euro per uur. En kunnen zzp’ers die meer dan 75 euro per uur verdienen straks voor maximaal een jaar een zelfstandigenverklaring opstellen in overleg met de opdrachtgever. Het wetsvoorstel met beide maatregelen is momenteel in internetconsultatie.

Naast deze voorstellen van het kabinet komt er eind januari 2020 ook het eindadvies van de commissie Regulering van werk, ook bekend onder de naam commissie Borstlap. De heer Borstlap heeft al laten doorschemeren onder meer te zullen adviseren om te snijden in de diversiteit aan arbeidsovereenkomsten, van oproepcontract tot en met volledig dienstverband.

En dan is er nog de (internationale) discussie over schijnzelfstandigheid waarover we eerder berichtten. Hoe kwalificeren we de nieuwe vormen van werk, zoals werk gefaciliteerd door online platforms?

Afijn gezien deze ontwikkelingen en voorstellen is het maar de vraag of er per 1 januari 2021 nieuwe wetgeving is. We houden u op de hoogte.


Publicatiedatum: 25 november 2019


Deel dit nieuwsbericht