Valselijk indienen van bonnetje leidt tot ontslag zonder recht op transitievergoeding

Valselijk indienen van bonnetje leidt tot ontslag zonder recht op transitievergoeding

Krachtens art. 7:669, eerste lid, BW kan de werkgever de arbeidsovereenkomst opzeggen indien daar een redelijke grond voor is en herplaatsing van de werknemer binnen een redelijke termijn, al dan niet met behulp van scholing, in een andere passende functie niet mogelijk is of niet in de rede ligt. Herplaatsing ligt in ieder geval niet in de rede indien sprake is van verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer.

Op 3 maart 2020 zijn twee uitspraken van Rechtbank Limburg gepubliceerd waarin de vraag was of de medewerker(s) van casino Fair Play ernstig verwijtbaar had(den) gehandeld door ter verantwoording van uitgaven ten behoeve van een teamuitje bewust een niet op dat teamuitje ziend bonnetje van € 135,00 van een pizzeria in te dienen. Dit bonnetje zag in het geheel niet op uitgaven van het personeel van Fair Play. De werkgever vond dit handelen, zodanig dat ontslag op basis van de zogeheten e-grond gerechtvaardigd zou zijn. Het vertrouwen van de werkgever in de werknemer(s) is immers geschaad.

Wanneer de werkgever gelijk zou hebben dan zou dat betekenen dat naast de ontbinding van de arbeidsovereenkomst de medewerker ook geen recht heeft op een transitievergoeding. Het eindigen van de arbeidsovereenkomst is immers het gevolg van ernstig verwijtbaar handelen van de medewerker.

De kantonrechter volgt inderdaad de werkgever. De kantonrechter geeft daarbij aan dat geen recht op transitievergoeding bestaat, nu het handelen van de medewerker naar het oordeel van de kantonrechter op één lijn is te stellen met de voorbeelden die de regering in de memorie van toelichting geeft van situaties van ernstig verwijtbaar handelen waarin de werkgever geen of een beperkte transitievergoeding verschuldigd is, bijvoorbeeld diefstal of het geld lenen uit de bedrijfskas hetgeen leidt tot een vertrouwensbreuk.

De medewerker met wie het indienen van het bonnetje is besproken en over deze handelswijze niet uit eigener beweging transparantheid heeft gegeven, is eveneens ontslagen. Ook hij heeft naar het oordeel van Rechtbank Limburg geen recht op een transitievergoeding.


Publicatiedatum: 08 maart 2020


Deel dit nieuwsbericht