VAR van een verpleegkundige terecht herzien

VAR van een verpleegkundige terecht herzien

Rechtbank Noord-Nederland heeft op 29 april 2014 geoordeeld dat een verpleegkundige die – naast haar werkzaamheden in loondienst – AWBZ-zorg in natura verleende geen zelfstandig ondernemer is. Het feit dat de verpleegkundige als zzp’er stond ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en verschillende opdrachtgevers had, deed daar niets aan af. De rechtbank was het met de Belastingdienst eens dat de eerder afgegeven VAR ‘winst uit onderneming’ terecht was herzien tot een VAR ‘loon uit dienstbetrekking’.

Tot 2013 was het – met een uitzondering voor enkele regio’s waar een pilot liep – voor zzp’ers niet mogelijk om AWBZ-zorg in natura te leveren. Alleen (thuis)zorginstellingen die door de minister van VWS waren aangewezen, konden een contract afsluiten met een zorgkantoor om ABWZ-zorg in natura te verlenen. In het kader van een landelijke pilot en onder specifiek daarvoor geldende voorwaarden kunnen vanaf 1 januari 2013 ook natuurlijke personen voor het leveren van AWBZ-zorg in natura rechtstreeks een contract afsluiten met een zorgkantoor. Onlangs hebben we bericht dat deze pilot wordt verlengd.

De verpleegkundige in deze kwestie, had niet aan deze pilot deelgenomen en had dus geen rechtstreeks contract afgesloten met een zorgkantoor. Nu de zorginstelling die haar heeft ingeschakeld de contractuele en wettelijke verplichting tot zorgverlening was aangegaan, blijft deze ook volledig verantwoordelijk en aansprakelijk voor alle aspecten van de door de verpleegkundige geleverde zorg. Afgezien dat de verpleegkundige geen ondernemersrisico liep, was ze verplicht de werkzaamheden persoonlijk te verrichten en ontving ze de vergoeding voor haar werkzaamheden rechtstreeks van de zorginstelling. De rechtbank is het dan ook met de Belastingdienst eens dat een VAR ‘loon uit dienstbetrekking’ hier op zijn plaats is.

Publicatiedatum: 05 mei 2014


Deel dit nieuwsbericht