Veel gemaakte WNT-fouten

Veel gemaakte WNT-fouten

Om bovenmatige bezoldigingen en ontslagvergoedingen bij instellingen in de (semi)publieke sector tegen te gaan, is op 1 januari 2013 de Wet normering topinkomens (WNT) in werking getreden. De WNT normeert enerzijds de bezoldigingen en ontslagvergoedingen van topfunctionarissen en verplicht anderzijds tot een openbaarmaking ervan.

Inmiddels is er ruime ervaring opgedaan met de toepassing van de WNT. Dit is voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (hierna: BZK) aanleiding geweest om de ervaringen uit de toezichtspraktijk op een rij te zetten. Op basis van deze ervaringen is een top-7 van veelgemaakte fouten samengesteld.

Zo wijst het Ministerie van BZK erop, dat er nogal eens afspraken worden gemaakt over (voortijdige) beƫindiging van een dienstverband, die niet voldoen aan de WNT-voorwaarden. Dit brengt voor de ex-topfunctionaris het risico met zich mee, dat er een flink bedrag moet worden terugbetaald. Dit risico doet zich met name voor bij minnelijke regelingen, zoals een vaststellingsovereenkomst, of bij ontslag met wederzijds goedvinden.

Ook bij de berekening van het individueel toepasselijk bezoldigingsmaximum van interim-topfunctionarissen gaat het in de praktijk veelvuldig mis. Voor de leidinggevende topfunctionaris zonder dienstbetrekking geldt namelijk een specifieke normering voor de eerst twaalf kalendermaanden waarin de functie wordt vervuld.

Zoals het Ministerie van BZK ook aangeeft, is het belangrijk om deskundig advies in te winnen over WNT-aspecten. Daarvoor bent u bij Zeker Fiscaal aan het juiste adres. Heeft u vragen over de toepassing van de WNT? Neem dan gerust contact op met Antoine Roes. Antoine is bereikbaar via telefoonnummer 06-30171793 of per e-mail antoine@zekerfiscaal.nl

Publicatiedatum: 15 maart 2022


Deel dit nieuwsbericht