Verdragenoverzicht per 1 januari 2020

Verdragenoverzicht per 1 januari 2020

f in Nederland belasting verschuldigd is, hangt af van de nationale wetgeving maar bij grensoverschrijdende situaties ook van wat in het betreffende belastingverdrag ter voorkoming van dubbele heffing van directe belastingen is bepaald over de heffingsbevoegd.

Hoewel de tekst van belastingverdragen doorgaans in grote lijnen gelijkluidend zijn, kunnen er ook essentiële verschillen zijn. Het is dan ook belangrijk om bij een grensoverschrijdende situatie altijd de actuele verdragstekst te raadplegen.

In het zogeheten (hoog)lerarenartikel (art. 20) in het belastingverdrag tussen Nederland en België is bijvoorbeeld bepaald dat de heffingsbevoegdheid over het loon van een (hoog)leraar, die in één van beide verdragsluitende staten onderwijs geeft of wetenschappelijk onderzoek verricht aan een erkende onderwijsinstelling, de eerste twee jaar na de aanvang van de functie toekomt aan de woonstaat. In het belastingverdrag met bijvoorbeeld Duitsland geldt daarentegen dat de werkstaat – met in achtneming van voorwaarden – heffingsbevoegd is over de vergoedingen en andere beloningen die een (hoog)leraar die in een andere staat woont, ontvangt (art. 19). Het is goed te weten dat Nederland en België met elkaar in overleg zijn om voornoemd verdragsartikel te wijzigen.

Elk kwartaal publiceert het Ministerie van Financiën een verdragenoverzicht. In dit overzicht zijn niet alleen belastingverdragen opgenomen, maar ook andere regelingen, zoals de Belastingregeling voor het Koninkrijk. Op 20 december 2019 is het verdragenoverzicht per 1 januari 2020 gepubliceerd.

Mocht u vragen hebben over de belastingheffing in een grensoverschrijdende situatie of over de uitleg van een belastingverdrag, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag bij het beantwoorden van de vragen.


Publicatiedatum: 09 januari 2020


Deel dit nieuwsbericht