Verlenging onbelaste vaste reiskostenvergoeding tot 1 juli 2021. Gerichte vrijstelling voor thuiswerkvergoeding pas in 2022

Verlenging onbelaste vaste reiskostenvergoeding tot 1 juli 2021. Gerichte vrijstelling voor thuiswerkvergoeding pas in 2022

De goedkeuring dat een vaste reiskostenvergoeding ongewijzigd kan doorlopen ondanks een gewijzigd reispatroon, gold tot 1 april 2021. Inderdaad ‘gold’ omdat het kabinet op 24 maart 2021 heeft aangegeven dat deze maatregel wordt verlengd tot 1 juli 2021. Daarmee zijn in feite alle belastingmaatregelen vanwege de coronacrisis verlengd tot 1 juli 2021, dan wel gelden voor geheel 2021.

Deze verlenging van het onbelast vergoeden van vaste reiskosten betekent dat werknemers die vóór 13 maart 2020 een onbelaste, vaste reiskostenvergoeding kregen deze vergoeding tot 1 juli 2021 nog steeds onbelast kunnen ontvangen. Ook indien de werknemer niet voldoet aan het minimumaantal van 128 reisdagen op kalenderjaarbasis. Voor werknemers die na 12 maart 2020 in dienst zijn gekomen, geldt dat zij wel moeten voldoen aan het minimumaantal van 128 reisdagen op kalenderjaarbasis om een onbelaste vaste reiskostenvergoeding te krijgen op basis van de 214 dagenregeling.

In de Kamerbrief van 24 maart 2021 wordt herhaald dat het kabinet momenteel onderzoek doet naar de mogelijkheden van een aanvullende regeling waarbinnen het voor de werkgever mogelijk wordt om onbelast ook thuiswerkkosten te vergoeden waarvoor nu nog geen gerichte vrijstelling geldt. Deze regeling zou een aanvulling zijn op de reeds bestaande mogelijkheden om specifieke thuiswerkkosten, zijnde arbovoorzieningen en ICT-middelen, onbelast te vergoeden.

Het kabinet merkt daarbij op dat een eventuele aanvullende regeling die ook na de coronacrisis doorwerkt uitvoerbaar moet zijn en daarnaast ook budgettair gedekt moet worden in het lastenkader. Wij veronderstellen dat het kabinet de budgettaire dekking haalt uit bijvoorbeeld het afschaffen van de mogelijkheid om een vaste reiskostenvergoeding te geven op basis van 214 dagen indien op minimaal 128 dagen wordt gereisd. Oftewel, er hoeft nu maar op minstens 60% van de dagen te worden gereisd in het kader van woon-werkverkeer voor een vergoeding van 100% van de werkdagen. Een onbelaste reiskostenvergoeding voor niet-reisdagen lijkt zich niet te verdragen met een onbelaste thuiswerkvergoeding. Daarnaast zou het percentage van de vrije ruimte van 1,18% weleens verder verlaagd kunnen worden.

Een gerichte vrijstelling voor een thuiswerkvergoeding zal naar verwachting niet voor het einde van het jaar kunnen worden ingevoerd. Oftewel, wij vrezen te moeten wachten op de voorstellen tot het Belastingplan 2022 wordt gepresenteerd. Alsdan resteert weinig tijd om de arbeidsvoorwaarden aan te passen om vanaf 1 januari 2022 van deze gerichte vrijstelling gebruik te kunnen maken. Hopelijk is onze vrees ten onrechte.

Als u wilt weten hoe u in 2021 al een onbelaste thuiswerkvergoeding kunt verstrekken, dan moet u ons contacten.


Publicatiedatum: 24 maart 2021


Deel dit nieuwsbericht