Verlies van vrijstelling voor vennootschapsbelasting zonder nadere actie vóór 2021!

Verlies van vrijstelling voor vennootschapsbelasting zonder nadere actie vóór 2021!

Eind 2019 is er een beleidsbesluit gepubliceerd met verduidelijking voor onder meer zorginstellingen en sociale werkbedrijven voor wat betreft de beoordeling van hun vennootschapsbelastingplicht en de mogelijkheid om een beroep te doen op de zogenoemde zorgvrijstelling respectievelijk SW-vrijstelling. Voor sommige organisaties is het op grond van dit beleidsbesluit van belang om vóór 1 januari 2021 actie te ondernemen.

Kwalificerende werkzaamheden

In het beleidsbesluit wordt nader ingegaan op de zogenoemde kwalificerende werkzaamheden, waarmee bedoeld welke werkzaamheden van een zorginstelling wel of niet kunnen worden bestempeld als “zorg” in de zin van de zorgvrijstelling. Ook voor sociale werkbedrijven wordt ingegaan op de kwalificerende werkzaamheden. Of beter gezegd, welke doelgroepen van mensen onder de omschrijving vallen zoals genoemd in de wettelijke bepaling van de SW-vrijstelling.

Winstbestemmingsvereiste

Voor zowel de zorgvrijstelling als de SW-vrijstelling geldt echter nog een aanvullende bepaling, het zogenoemde winstbestemmingsvereiste. Dit vereiste schrijft voor dat als het lichaam winst behaalt en niet van publiekrechtelijke aard is, deze winst zowel statutair als feitelijk uitsluitend kan worden aangewend ten bate van (a) een lichaam waarop de zorg- en SW-vrijstelling (en nog een aantal andere vrijstellingen) van toepassing is of (b) een algemeen maatschappelijk belang. Doel van dit vereiste is te waarborgen dat de met toepassing van de zorgvrijstelling of de SW-vrijstelling vrijgestelde winsten niet kunnen worden aangewend anders dan ten bate van de vrijgestelde zorg- of SW-sfeer of voor een algemeen maatschappelijk belang.

Wat betreft het winstbestemmingsvereiste is het volgende van belang te vermelden:

  • Voor zorg- en SW-lichamen is het van belang dat zij zich er van vergewissen dat voldaan wordt aan het winstbestemmingsvereiste. Mocht dat immers niet het geval zijn dan zou dat maken dat de zorg- of SW-vrijstelling niet van toepassing is.
  • Het begrip “aanwenden” leidt in de praktijk tot onduidelijkheid met betrekking tot de vraag in welke situaties de winsten wel of niet worden aangewend binnen de reikwijdte van de winstbestemmingseis. In dit kader is de vraag opgekomen of het houden van deelnemingen door een in beginsel vrijgesteld zorg- of SW-lichaam ertoe leidt dat niet meer aan de winstbestemmingseis wordt voldaan. Ook voor het verstrekken van leningen door dergelijke lichamen zou dit afgevraagd kunnen worden. Vooralsnog lijkt het dat deelnemingen in of leningen aan BV’s/NV’s dan wel organisaties die activiteiten verrichten die te ver weg staan van de zorg dan wel het sociale werkbedrijf niet kunnen worden geacht onder het begrip “aanwenden” te kunnen vallen.
  • Voor zorginstellingen dan wel sociale werkbedrijven die in BV- of NV-vorm worden gedreven en waarvoor geldt dat zij een beroep doen op de zorgvrijstelling dan wel SW-vrijstelling gelden er aanvullende voorwaarden wat betreft de statuten en de inrichting van het bestuur. Dergelijke BV’s en NV’s worden in de gelegenheid gesteld om uiterlijk op 31 december 2020 hun statuten, bestuur en toezicht zo aan te passen zodat alsnog aan de voorwaarden wordt voldaan. Ook voor de aandeelhouders van dergelijke BV’s en NV’s gelden dergelijke voorwaarden, en dan met name voor stichtingen, niet zijnde ANBI’s of stichtingen die op grond van de zorgvrijstelling en SW-vrijstelling (en nog een aantal andere vrijstellingen) zijn vrijgesteld. Ook voor die aandeelhouders geldt dat zij in de gelegenheid worden gesteld om uiterlijk op 31 december 2020 haar statuten, bestuur en toezicht zo aan te passen zodat alsnog aan de voorwaarden wordt voldaan.

Nadere actie?

Op grond van het bovenstaande kan het zijn dat zorginstellingen dan wel sociale werkbedrijven nadere actie moeten ondernemen. Het is van belang dat dergelijke instellingen zich daar tijdig van vergewissen en tijdig actie ondernemen.

Heeft u over het bovenstaande nog vragen? Dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.


Publicatiedatum: 16 januari 2020


Deel dit nieuwsbericht