Voor Wsw-ers kan gesplitste sectoraansluiting gelden mits een zelfstandig bedrijfsonderdeel

Voor Wsw-ers kan gesplitste sectoraansluiting gelden mits een zelfstandig bedrijfsonderdeel

In het cassatieberoep van de gemeente Rotterdam tegen de uitspraak van Hof Den Haag over de sectorindeling voor wat betreft de uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) is op 29 mei 2015 de conclusie van Advocaat-Generaal Wattel gepubliceerd.

 

In deze zaak was de gemeente (waren haar Wsw-dienstonderdelen) ingedeeld in sector 67 (Werk en (re)Integratie). Voor haar overige werkgevershoedanigheden was zij ingedeeld in sector 64 (overheid; provincies, gemeenten en waterschappen). De Belastingdienst heeft deze sectorindeling gewijzigd voor al haar werkgevershoedanigheden in sector 64. Daarmee kwam een einde aan haar gesplitste sectoraansluiting. Het Hof achtte het beroep van de gemeente tegen deze wijziging ongegrond, overwegende dat het Besluit van de Minister van SZW van 22 mei 2003, dat bepaalt dat “werkzaamheden die een overheidswerkgever (…) als werkgever doet verrichten, worden gerekend tot een van de sectoren 61 tot en met 66”, gelet op de duidelijke bewoordingen en de bedoeling, niet anders kan worden uitgelegd dan als inhoudende dat de belanghebbende voor al haar activiteiten als overheidswerkgever moet worden ingedeeld in sector 64. De gemeente is van mening dat met sector 67 mede is beoogd gesplitste sectorindeling van gemeenten mogelijk te maken met indeling van het Wsw-werkgeverschap in sector 67 en is tegen uitspraak in cassatie gegaan.

 

Volgens A-G Wattel blijkt uit de totstandkomingsgeschiedenis van sector 67 en uit verschillende rapportages dat die sector bedoeld was voor – onder meer – het Wsw-werkgeverschap van gemeenten, en dat voor hen in zoverre gesplitste aansluiting aangewezen was, mits hun sw-bedrijf een zelfstandig bedrijfsonderdeel was dat als zodanig in het maatschappelijke verkeer optrad. Het Besluit van de Minister van SZW van 22 mei 2003 heeft daarin volgens de A-G geen wijziging gebracht, nu uit tekst noch toelichting volgt dat bedoeld werd om de tot dan toe in sector 67 vallende Wsw-werkgevers daaruit te verwijderen. De gemeente Rotterdam zou volgens de A-G ter zake van Wsw-ers dan geen ‘overheidswerkgever’ in zin van sector 64 zijn. De zaak moet zijns inziens worden verwezen voor feitelijk onderzoek naar de vraag of de Wsw-dienstonderdelen kunnen gelden als afzonderlijke bedrijfsonderdelen die als zodanig optreden in het maatschappelijke verkeer.

Publicatiedatum: 01 juni 2015


Deel dit nieuwsbericht