Voorkom afdracht loonheffingen over uitgestelde betaling vakantiegeld!

Voorkom afdracht loonheffingen over uitgestelde betaling vakantiegeld!

In de media verschijnen de laatste tijd steeds meer berichten over werkgevers die vanwege de slechte financiële situatie het vakantiegeld (formeel, vakantiebijslag) niet kunnen uitbetalen aan werknemers. Op basis van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag heeft de werknemer in principe recht op vakantiegeld. De werkgever kan hier niet eenzijdig van afwijken.

Nu het uitbetalen van het vakantiegeld een probleem lijkt te worden, overwegen werkgevers om de uitbetaling te spreiden. Afgezien van allerlei arbeidsrechtelijke haken en ogen is er nog het fiscaalrechtelijke aspect. Het niet uitbetalen van vakantiegeld betekent niet automatisch dat het vakantiegeld fiscaal niet is ‘genoten’. En over loon dat is ‘genoten’ moet loonheffing worden ingehouden en zijn werkgeverspremies verschuldigd.

In een eerder nieuwsbericht hebben we gewezen op een arrest van de Hoge Raad over een uitzendbureau dat een naheffing loonheffingen had ontvangen over vakantiedagen en vakantietoeslag dat nog niet aan uitzendkrachten waren uitbetaald. De uitzendkrachten konden bij de beëindiging van hun arbeidsverhouding met het uitzendbureau de vakantiedagen en vakantietoeslag opeisen maar hadden dat om hen moverende redenen (nog) niet gedaan. De Hoge Raad besliste dat dit loon vorderbaar en inbaar was en daarmee als ‘genoten’ kan worden beschouwd. De naheffing loonheffingen was daarmee terecht.

Dat het vakantiebijslag rechtens vorderbaar is, zal in veel situaties buiten kijf staan. De vraag is echter of het vakantiebijslag ook feitelijk inbaar is? Ontbreekt de wil of het vermogen bij de werkgever om het loon uit te betalen? Een vraag die een werkgever zichzelf zal moeten stellen en beantwoorden, wil hij - ondanks het niet uitbetalen van het vakantiebijslag - niet toch loonheffingen moeten afdragen over het loontijdvak mei.

Heeft u vragen op het terrein van de loonbelasting, zoals over het fiscale genietingsmoment, neem dan contact op met Antoine Roes. Antoine is bereikbaar via antoine@zekerfiscaal.nl.

Publicatiedatum: 19 mei 2021


Deel dit nieuwsbericht