Waardebepaling van toegekende aandelen met een lock up

Waardebepaling van toegekende aandelen met een lock up

Afwaardering van gemiddeld 5% per blokkeringsjaar is mogelijk.

Wanneer aan een werknemer aandelen worden toegekend, dan is sprake van de verstrekking van loon in natura. Om de verschuldigde loonheffingen te kunnen vaststellen, moet de waarde van de aandelen worden vastgesteld. Met name bij aandelen met een vervreemdingsverbod (een zogeheten ‘lock up’) leidt de waardebepaling vaak tot discussie met de belastingdienst.

Voor beursgenoteerde aandelen is in het besluit van 31 mei 2012 een schema opgenomen waarin, wanneer voldaan wordt aan enkele voorwaarden, per jaar de afwaardering is weergegeven als de aandelen een vervreemdingsverbod kennen. In situaties waarin dit besluit toepassing mist, staat de belastingdienst doorgaans een waardedrukkend effect van 2,5% per blokkeringsjaar toe.

Op 18 juni 2013 is een uitspraak van Gerechtshof Amsterdam gepubliceerd waarin het hof in goede justitie schattenderwijs tot een afwaardering van gemiddeld 5% per blokkeringsjaar kwam. In deze zaak betekende dat een afwaardering van 30% van de waarde in het economisch verkeer van de aandelen op het toekenningsmoment in aanmerking moest worden genomen.

Heeft u vragen over de belastbaarheid of vaststelling van de waarde van aandelen(opties), neem gerust contact met ons op.

Publicatiedatum: 24 juni 2013


Deel dit nieuwsbericht