Wanneer is een (bestel)auto ter beschikking gesteld?

Wanneer is een (bestel)auto ter beschikking gesteld?

Op 5 augustus 2015 is een uitspraak van Gerechtshof Amsterdam gepubliceerd in een zaak waarin het ging of een (bestel)auto ter beschikking was gesteld. Rechtbank Noord-Holland had eerder geoordeeld dat dat niet het geval was.

 

In de motivering van haar beslissing haalt het hof o.a. de wetsgeschiedenis van artikel 3.145 Wet IB, welke bepaling een voorloper is van artikel 13bis van de Wet op de loonbelasting 1964, aan. Hierin is onder meer het volgende vermeld:

 

‘Onder het ter beschikking gesteld hebben gekregen, wordt verstaan het mogen gebruiken van een auto voor zakelijke (inclusief woon-werkverkeer) en privédoeleinden, waarbij normaliter alle kosten, lasten en afschrijvingen voor rekening komen van degene die de auto ter beschikking stelt. Ook wordt onder ter beschikking staan begrepen het bestemd zijn als bedoeld in het arrest van 26 april 1995, nr. 30293, BNB 1995/192, en de situatie dat de belastingplichtige alle autokosten, eventueel verminderd met een bedrag voor privégebruik, vergoed krijgt.’

 

Volgens het hof dient de inspecteur aannemelijk te maken dat de auto aan één of meer werknemers ter beschikking is gesteld. Het hof acht de inspecteur in dit bewijs geslaagd, nu de auto – onder meer – door de directie kon worden gebruikt ten behoeve van het verrichten van werkzaamheden en daarvoor ook werd gebruikt. Vaststaat voorts dat de directeur uit hoofde van zijn positie als enig bestuurder/aandeelhouder kon beschikken over de sleutel van het kluisje op het bedrijfsadres waarin de sleutel van de auto werd bewaard. Tot bewijs van het beschikken over de auto dient mede de verklaring over het gebruik van de auto ten behoeve van bezoeken aan voetbalwedstrijden met relaties.

 

Het hof komt – in tegenstelling tot de rechtbank – tot de conclusie dat de (bestel)auto terbeschikkingstelling is gesteld. Het feit dat het verboden was om de auto voor privédoeleinden te gebruiken staat hier niet aan in de weg. Dit verbod is van belang bij door belanghebbende te leveren, verzwaarde bewijs dat de auto voor niet meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden is gebruikt.

Publicatiedatum: 10 augustus 2015


Deel dit nieuwsbericht