Wat kunnen we verwachten in het Belastingplan 2022 voor de loonheffingen?

Wat kunnen we verwachten in het Belastingplan 2022 voor de loonheffingen?

Op dinsdag 21 september 2021 is het Prinsjesdag. Het voorlezen van de troonrede die dag is de symbolische start van het nieuwe werkjaar van de Eerste en Tweede Kamer. Na de troonrede zal de Minister van Financiën de Miljoenennota en de begrotingen aan de Tweede Kamer aanbieden. Die dag zal ook het pakket Belastingplan 2022 aangeboden worden aan het parlement. In het Belastingplan 2022 staan de plannen van het kabinet voor de belastingen in 2022. 

De verwachting is dat voor wat betreft de loonheffingen het pakket Belastingplan 2022 enkele versoepelingen zal bevatten in verband met de coronacrisis en regelingen om innovatie te stimuleren. De maatregelen die verwacht worden, zijn:

  • Een verhoging van de algemene vrijstelling binnen de werkkostenregeling (lees:  de vrije ruimte) overeenkomstig de jaren 2020 en 2021. Dit zou betekenen dat over de eerste € 400.000 aan totale fiscale loonsom geen 1,7% aan vrije ruimte wordt opgebouwd maar 3,0%
  • Een gerichte vrijstelling binnen de werkkostenregeling voor een thuiswerkkostenvergoeding.

  • Uitstel van het heffingsmoment bij uitoefening van aandelenopties. De toekenning van aandelenopties kent nu een afwijkend regime voor de vaststelling van het moment waarop loonbelasting is verschuldigd. Niet bij de toekenning van de aandelenopties is loonbelasting verschuldigd, maar loonbelasting is verschuldigd over het daadwerkelijk gerealiseerde voordeel bij de uitoefening of vervreemding van de aandelenopties. Daarbij geldt dat het door werknemers gerealiseerde voordeel met aandelenopties van innovatieve starters (start ups) onder voorwaarden niet volledig is belast maar voor 75%. Om innovatie te stimuleren wil het demissionair kabinet het fiscaal aantrekkelijker maken om aandelenopties als loon te verstrekken. De wetgever wil het heffingsmoment bij uitoefening van een aandelenoptie verschuiven naar het moment waarop de aandelen, die de werknemer door de uitoefening van het optierecht verkrijgt, verhandelbaar zijn.

  • Het demissionair kabinet heeft aangekondigd om de aanvraagsystematiek voor faciliteiten uit de Wet Bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO) te vereenvoudigen.

Mocht meer bekend zijn over de voorstellen uit het pakket Belastingplan 2022, dan zullen wij hierover uiteraard berichten.

Publicatiedatum: 07 september 2021


Deel dit nieuwsbericht