Wat staat er op de fiscale agenda en wat is de planning voor 2022?

Wat staat er op de fiscale agenda en wat is de planning voor 2022?

Op 3 juni 2022 heeft staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) de fiscale beleids- en uitvoeringsagenda naar de Tweede Kamer gestuurd. In deze agenda geeft de staatssecretaris de prioriteiten voor uitvoering en beleid voor de aankomende kabinetsperiode aan.

Eén van de prioriteiten betreft het zoeken naar mogelijkheden om het belastingstelsel geleidelijk te hervormen en minder complex te maken, zodat burgers en bedrijven makkelijker hun weg kunnen vinden in regels en regelingen. De complexe regelgeving is daarnaast voor de Belastingdienst vaak niet eenvoudig uitvoerbaar.

De staatssecretaris meent dat fiscale regelingen maatschappelijk alleen zijn te verantwoorden wanneer ze doelmatig en doeltreffend zijn. Tegen die achtergrond hecht de staatssecretaris, in navolging van het advies van de Algemene Rekenkamer, veel waarde aan evaluaties van fiscale regelingen. In de evaluaties zal extra nadruk worden gelegd op de vraag of een subsidie een beter alternatief kan vormen voor een nu bestaande fiscale regeling en of er sprake is van een heldere doelstelling die overheidsingrijpen noodzakelijk maakt.

Bij de Kamerbrief zijn meerdere bijlagen opgenomen, waaronder het document ‘Fiscale wetgeving met matrix’. Dit document geeft een omschrijving van de concrete wetgeving die ongeveer het komende jaar wordt ingediend. Er wordt onder meer ingegaan op de 26 maatregelen van het Wetsvoorstel Belastingplan 2023 en de 21 maatregelen uit de Fiscale Verzamelwet 2024.

Op 17 juni 2022 hebben Minister en Staatssecretarissen van Financiën de planningsbrief van Kamerstukken voor het jaar 2022 naar de Tweede Kamer gestuurd. De planning biedt een overzicht van de wetsvoorstellen en beleidsvoornemens, die naar verwachting in de rest van 2022 aan de Tweede Kamer worden gezonden.

Publicatiedatum: 25 juni 2022


Deel dit nieuwsbericht