Wat zijn de gevolgen voor de loonheffingen van een ‘no-deal-Brexit’?

Wat zijn de gevolgen voor de loonheffingen van een ‘no-deal-Brexit’?

Eerder hebben we bericht over de gevolgen voor de werkgever en de sociale zekerheid van een ‘no-deal Brexit’. De datum waarop het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) de Europese Unie (‘EU’) verlaat, is in de tussentijd uitgesteld tot 12 april 2019. De kans op een no-deal Brexit wordt alsmaar groter.

De Belastingdienst heeft informatie gepubliceerd over de gevolgen van een no-deal Brexit voor de loonbelasting. Voor de loonbelasting geldt een overgangsperiode tot en met 31 december 2019. De belangrijkste gevolgen zijn:

  • Werknemers uit het Verenigd Koninkrijk (‘VK’) hebben in maart 2019 een brief gekregen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Deze brief geldt tot 1 juli 2020 als een tijdelijke werk- en verblijfsvergunning.
  • Nieuwe werknemers uit het VK na Brexit moeten een geldige verblijfsvergunning en werkvergunning hebben. Als de werknemer geen werk- of verblijfsvergunning heeft, dan moet u het anoniementarief toepassen.
  • Een werknemer uit het VK heeft vanaf 1 januari 2020 geen recht meer op het belastingdeel van de arbeidskorting. Vanaf 2020 gebruikt u de loonbelastingtabel voor inwoners van een derde land.
  • Premies die een werknemer betaalt voor een pensioenregeling mag u tot en met 31 december 2019 in mindering brengen op het brutoloon. Daarna moet u opnieuw goedkeuring vragen bij Belastingdienst/kantoor Buitenland.
  • De afdrachtsvermindering zeevaart is vanaf 1 januari 2020 10%. Tot en met 31 december 2019 is dit 40%.
  • Voor werkzaamheden verricht in de VK is vanaf 1 januari 2020 geen recht meer op afdrachtsvermindering speur- en ontwikkelingswerk.
  • Het belastingverdrag met de VK verandert niet. Dit blijft ook na Brexit gelden.

De Belastingdienst geeft op zijn website per situatie aan of een werknemer bij een no-deal Brexit voor de volksverzekeringen en de werknemersverzekeringen in Nederland verzekerd is. Daarnaast ziet u wat een no-deal Brexit betekent voor de loonkostenvoordelen en het lage-inkomensvoordeel.

Op het moment dat er een no-deal Brexit is, zijn de EU-verordeningen niet meer geldig en gelden andere regels voor de volks- en werknemersverzekeringen. Het socialezekerheidsverdrag en de afgegeven A1-verklaringen zijn op dat moment dus niet meer van toepassing.

Publicatiedatum: 04 april 2019


Deel dit nieuwsbericht