Wees alert op een no-riskpolis bij controleren gedifferentieerde premie Whk!

Wees alert op een no-riskpolis bij controleren gedifferentieerde premie Whk!

Werkgevers, die werknemers in dienst hebben die verzekerd zijn voor de werknemersverzekeringen, ontvangen begin december de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (‘Whk’) voor 2020. Deze premie is opgebouwd uit twee premiecomponenten: WGA voor alle dienstbetrekkingen en ZW voor flexibele dienstbetrekkingen.

Omdat de hoogte van de gedifferentieerde premie Whk bepaald wordt door onder meer de WGA- en ZW-uitkeringen die aan de werkgever worden toegerekend, is het raadzaam om te beoordelen of deze uitkeringen terecht zijn toegerekend. Voor sommige werknemers geldt immers een zogeheten no-riskpolis. Dit houdt in dat het UWV de ZW-uitkering betaalt en dat dat niet leidt tot een hogere ZW-uitkering en mocht de werknemer in de WGA komen, dan leidt dat ook niet tot een hogere WGA-premie. Een no-riskpolis geldt bijvoorbeeld ten aanzien van in dienst genomen werknemers met een ziekte of arbeidshandicap.

Op 6 september 2019 is een uitspraak van Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden gepubliceerd waarbij de werkgever een arbeidsgehandicapte werknemer in dienst had genomen aan wie later een WGA-uitkering was toegekend. Toen de werknemer ziek werd, heeft de werkgever de werknemer niet ziek gemeld bij UWV en heeft hij geen beroep op de no-riskpolis gedaan. De werkgever heeft het loon van de werknemer tijdens de wachttijd doorbetaald. De Belastingdienst stelde zich op het standpunt dat de WGA-uitkering moeten worden toegerekend aan de werkgever wat zijn gedifferentieerde premie Whk verhoogde. De werkgever was het daar niet mee eens. Zijn standpunt is dat hij voor de werknemer recht had op ziekengeld op basis van de no-riskpolis. De WGA-uitkering van de werknemer mag de gedifferentieerde premie Whk daarom niet verhogen. Het Hof deelt deze mening en merkt daarbij op dat het feit dat UWV het ziekengeld niet daadwerkelijk heeft uitbetaald, niet van belang is. De Belastingdienst heeft de gedifferentieerde premie Whk te hoog vastgesteld.

Kortom, of het recht op ziekengeld (of compensatie ervan) geëffectueerd is, staat los van de vraag of dat recht bestaat of bestaan heeft. Een uitleg waarbij dat recht eerst ontstaat nadat aan alle voorwaarden voor effectuering daarvan is voldaan, wordt door het Hof verworpen.

De bewijslast dat uit hoofde van een no-riskpolis recht bestaat op ziekengeld, ligt bij de werkgever, zo besliste Rechtbank Den Haag in een op 26 september 2019 gepubliceerde uitspraak.

Belang voor de praktijk
Binnenkort ontvangen werkgevers de beschikking met de gedifferentieerde premie Whk voor 2020. Controleer of de uitkeringslasten terecht zijn toegerekend en maak, zo nodig ter behoud van rechten, bezwaar tegen de beschikking. Mocht u hierbij ondersteuning wensen, dan kunt u ons uiteraard contacten.

Publicatiedatum: 30 september 2019


Deel dit nieuwsbericht